Melanzane alla parmigiana czyli bakłażany w sosie neapolitańskim

bakłażan

 Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • 200 g startego parmezanu
  • 1 kulka mozarelli
  • oliwa z oliwek
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona

Bakłażany pokroiłam na plasterki około 1 cm grubości. Posoliłam i zostawiłam na durszlaku na 1 godzinę aby obciekły. Po tym czasie wypłukałam i wytarłam ręcznikiem papierowym.

Teraz kolej na sos neapolitański. Cebulę drobniutko posiekałam. W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę, następnie wlałam przecier pomidorowy. Doprawiłam solą, pieprzem i bazylią. Gotowałam przez około 20 minut.

Jajka roztrzepałam w miseczce z odrobiną soli i pieprzu. Plasterki bakłażana panierowałam w mące, jajku i znów w mące. Smażyłam w dużej ilości oleju roślinnego na złotobrązowo.

Usmażonego bakłażana ułożyłam w foremce, zalałam dokładnie sosem pomidorowym i posypałam parmezanem i mozarellą. Zapiekałam w piekarniku przez 20 minut w temp. 175 st C.

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *