Mega truskawkowy sernik na zimno

mega truskawkoy sernik na zimno

Wspaniały dziś dzień, prawda? Długi weekend przed nami. Nareszcie mamy ładną pogodę. I czego tu chcieć wiecej? Może takiego oto pysznego sernika na zimno, tak dla ochłody. I co ważne bez pieczenia. Podarowałam go babci z okazji urodzin, jako tort.

Deser ma trzy warstwy: serową, mus truskawkowy oraz galaretkę. Do jego wykonania można użyć świeżych lub mrożonych owców. Ja użyłam mrożonych w ramach wykańczania zapasów i robienia miejsca na nowe. Wyszedł wyśmienity.

Mega truskawkowy sernik na zimno

Składniki:
Spód:
  • 180 g kruchych ciastek
  • 50 g miękkiego masła
Masa serowa:
  • 450 g sera białego z pudełka na serniki (takiego bez dodatków)
  • szklanka cukru pudru
  • 200 śmietanki 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
  • 850 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • kilka truskawek świeżych do ozdoby
Najpierw przygotowałam spód ciasteczkowy. Ciastka włożyłam do plastikowej torebki na mrożonki i uzywając wałka pokruszyłam (malakserem byłoby łatwiej ;)). Kiedy już powstał bardzo drobny piasek, przesypałam go do miski dodałam miękkie masło i dokładnie wymieszałam.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam folią (dno). Wysypałam spód i wyrównałam grzbietem łyżki. Wstawiłam do lodówki, a w międzyczasie zajęłam się masą serową i musem truskawkowym.
Żelatynę zalałam wodą i zostawiłam aby napęczniała.
Truskawki wrzuciłam do garnka z grubym dnem. Podgrzewałam je aż puściły sok.  Zdjęłam z palnika. Zblendowałam dokładnie na mus.
Do niewielkiego rondelka odlałam szklankę musu. Postawiłam z powrotem na palnik i zagotowałam. Zdjęłam odsawiłam aby nieco przestygła. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w małym garnku bezpośrednio na palniku (trzeba uważać aby się nie zagotowała!). Do żelatyny wlałam łyżkę gorącego musu truskawkowego, dokładnie wymieszałam. Dodałam jeszcze jedną i znów wymieszałam. Przelałam ją do reszty musu i zostawiłam do przestygnięcia.
Śmietankę ubiłam na sztywno dodając do niej cały cukier puder. Ser przełożyłam do większej miski i rozmieszłam go trzepaczką. Dodawałam po łyżcze ubitej śmietany i delikatnie mieszłam trzepaczką. Na koniec dodałam lekko ciepły mus truskawkowy z żelatyną. Tak powstałą masę wylałam ma schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównałam. Wstawiłam do lodówki, na około 2 godziny.
Pozostałą część musu (ok. pół litra) zagotowałam. Wsypałam do nie półtora opakowania galaretki truskawkowej. Mieszałam aż galaretka się rozpuściła. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Chłodny mus z galaretką wylałam na ściętą masę serową. Wstawiłam ponownie do lodówki. Przygotowałam galaretkę, która miała być ostatnią warstwą. W pół litra wrzątku rozpuściłam półtora opakowania galaretki. Wymieszałam do rozpuszczenia i odstawiłam do wystudzenia.  Po mniej więcej godzinie warstwa musu była już mocno ścięta.
Truskawki do dekaoracji umyłam, osuszyłam i przekroiłam na połowy. Ułożyłam je na warstwie drugiej, lekko dociskając. Zalałam je chłodną galaretką, bardzo ostrożnie i powoli. Zalałam również truskawki, które wystawały ponad powierzchnię. Wstawiłam do lodówki i schłodziłam przez całą noc.

Smacznego życzy Marzena :)

mega truskawkoy sernik na zimno

mega truskawkoy sernik na zimno

mega truskawkoy sernik na zimno

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

8 comments on “Mega truskawkowy sernik na zimno

  1. 3 czerwca 2015 - 21:43

    Uwielbiam takie ciasta, dość często je robię :-)

  2. 3 czerwca 2015 - 22:09

    Babcia pewnie zadowolona z takiego prezentu, bo sernikczek wygląda oględnie :)

  3. 4 czerwca 2015 - 22:52

    Marzenko, pychotkę zrobiłaś dla swojej babci :). Życzę Ci pięknego długiego weekendu :).

  4. 5 czerwca 2015 - 18:33

    Super, podoba mi się pomysł na wykorzystanie kruchych ciastek

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *