Czekoladowe pancakes z pomarańczą i polewą

Czekoladowe pancakes

Te naleśniki są MEGA, puszyste, bardzo delikatne, nie za słodkie. Idealne na królewskie śniadanie ;) Przepis zaczerpnęłam od Cooking Classy i nieco go zmodyfikowałam. Wyszły diabelnie pyszne, a dodatek pomarańczy okazał się świetnym pomysłem, tymbardziej, że sezon na cytrusy w pełni. Posypałam je skórką kandyzowaną i zdałam sobie sprawę, że ostatnio ciągle ją gdzieś dodaję :) W sumie to dobrze, bo mam jeszcze spory zapas, a już zamówiłam czerwone sycylijskie pomarańcze i będę mogła dorobić skórki. Już się nie mogę doczekać. Pewnie z tydzień będą ją kroić ;)

Ten przepis otwiera przedsięwzięcie, jakiego podjęłam się razem z dziesiątką zaprzyjaźnionych blogerów kulinarnych. Pomysłodawcą jest Magda z Czkoladowego Muffinka. Chcemy przez cały rok, wspólnie z Wami, przygotowywać potrawy, na temat, który będziemy razem ustalać. Co tydzień będzie to coś innego. Jeśli macie jakieś pomysły to jesteśmy otwarci :) Oczywiście jak dobrze wiecie, na moim blogu, przeważają słodkie przepisy. W tym roku chciałabym to zmienić. Mam nadzieję, że się do nas przyłączycie. Po szczegóły kliknijcie w zdjęcie na pasku bocznym.

Mega czekoladowe pancakes z pomarańczą i polewą

Składniki: (na ok. 15 naleśników)
Ciasto:
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru brązowego muscovado jasnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka 3,5 %
  • 2 jajka
  • 3 i 1/2 łyżki oleju roślinnego (dałam z pestek winogron)
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka startej skórki z pomarańczy
Polewa:
  • 50 ml śmietanki
  • 50 g czekolady dowolnej (użyłam gorzkiej 60%)
Dodatkowo:
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropli oleju do natłuszczenia patelni
Przygotowałam dwie miski. Do pierwszej wsypałam drobny cukier oraz kakao. Używając trzepaczki dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe suche składniki. Ponownie wymieszałam, odstwiłam.
Do drugiej miski wlałam mleko, wbiłam jajka, dodałam olej, ekstrakt oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszałam do połączenia. Masę przelałam do suchych składników. Połączyłam trzepaczką wszystkie składniki, ale starałam się nie napowietrzać zbytnio masy.
Użyłam patelni z nieprzywieralną powierzchnią. Na ręcznik papierowy nalałam kilka kropli oleju, natarłam nim patelnię. Postawiłam na palniku, ustawiłam moc gazu na średnią. Kiedy patelnia się rozgrzała nalałam pierwszą porcję ciasta. Smażyłam przez około 2-3 minuty z każdej strony. Przewracałam na drugą stronę kiedy w naleśniku zaczęły się pojawiać bąbelki powietrza, a jego brzegi były ścięte. Podobnie usmażyłam pozostałe pankejki.
Pomarańcze umyłam, obrałam ze skóry, a następnie pokroiłam w poprzek w plastry.
Przyszła pora na przygotowanie sosu. Czekoladę połamałam na małe kawałki.  W rondelku zagotowałam śmietankę. Od razu zdjęłam z palnika. Wrzuciłam do niej czekoladę, odstawiłam na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszałam zawartość rondla, aż powstała gęsta czekoladowa polewa. Ostawiłam do przestygnięcia.
Przygotowałam dwa talerze. Układałam na nich na przemian naleśniki oraz 3 plasterki pomarańczy. Gotowe wieże polałam plewą czekalodową, a także posypałam skórką pomarańczową.

Smacznego życzy Marzena :)

Czekoladowe pancakes

Czekoladowe pancakes

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Czekoladowe pancakes z pomarańczą i polewą

  1. 10 stycznia 2016 - 13:37

    Wyglada i zapewne smakuje obłędnie :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *