Marmolada cytrynowa

marmolada cytrynowa

Czy przyszło Wam do głowy żeby zrobić marmoladę z cytryn? Mi przyszło i nie żałuję :) Robi się ją dosyć szybko, gdyż cytryny dobrze się żelują. No i jest w stanie przyjąć każdą ilość cukru. A ile się nie wsypie, i tak będzie kwaśna. Ale taka już uroda cytryn, no nie?

Marmolada cytrynowa

Składniki:
  • 0,5 kg cytryn
  • 1 kg cukru lub więcej
Cytryny wyszorowałam i zalałam wrzątkiem na pół minuty. Obrałam je ze skórki (przygotowałam z niej skórkę kandyzowaną). Usunęłam całe albedo (białą część), a owoce pokroiłam. Wyciągnęłam pestki. Miąższ z cytryn zasypałam cukrem, wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki (w garnku).
Następnego dnia wstawiłam garnek na ogień i zagotowałam. Gotowałam na małym ogniu przez 1 godzinę, mieszając. Następnego dnia znów gotowałam. Kiedy owoce zaczęły się rozpadać, a masa zaczęła gęstnieć, zdjęłam z ognia i zblendowałam. Przetarłam przez metalowe sitko. Na tym etapie dosłodziłam. Przelałam z powrotem do garnka i pogotowałam jeszcze trochę, aż marmolada uzyskałam odpowiednią konsytencję. Przełożyłam do wyparzonych słoiczków. Zostawiłam do wystygnięcia.
Zapasteryzowałam w piekarniku (120 st. C) przez 20 minut, po czym wyłączyłam piekarnik. Słoiki zostawiłam w środku aż wystygły.
W analogiczny sposób zrobiłam również marmoladę pomarańczową.

Smacznego życzy Mrzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

5 comments on “Marmolada cytrynowa

  1. 9 marca 2015 - 20:29

    Fajny ,do bezy ,mmmm…

  2. 9 marca 2015 - 21:19

    Bardzo ciekawa propozycja!

    ps. Zapraszam na konkurs :) (zarówno n blogu, jak i edycję facebookową)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *