Marcepanowe serduszka w czekoladzie

Co za dzień. Rano zostałam brutalnie zbudzona przez mojego ukochanego psa. Wzięło ją na takie amory, jakich dawno nie widziałam. No cóż, w tygodniu jej Pani staje wcześnie rano i szykując się do pracy nie ma zbyt wiele czasu. No to w weekend, kiedy Pani może pospać dłużej, to jak widać, nic z tego, musi głaskać i dać sobie wylizać choćby jedną rękę :) Słodziak z niej. Ma już 11 lat, a wciąż zachowuje się jak szczeniak :) Jutro pewnie będzie szczekać od siódmej…

Wiecie co? Mam co najmniej kilka foremek do czekoladek. Wszystkie są nieużywane. A nie, przepraszam, jednej użyłam do wykonania czekoladek karmelowych. To wyjątek. Jakoś nigdy nie chce mi się bawić w robienie pralinek. A to takie wdzięczne zajęcie. I efekty takie smakowite. Dopiero co zrobiłam prawie pół kilograma marcepanu i od razu wiedziałm, że muszę go połączyć z gorzką czekoladą. To mój ulubiony duet. Chociaż z ciastem piernikowym też lubię, to jednak oblany czekoladą to dla mnie poezja. Acha, foremki nadal leżą w szafce, do wykonania tych pralinek nie są potrzebne ;)

Marcepanowe serduszka w czekoladzie

Składniki:
  • 200 g marcepanu
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • migdały w płatkach
Masę marcepanową rozwałkowałam na, podsypanej cukrem pudrem, desce, na grubość ok. 1 cm. Niewielką wykrawaczką wycięłam serduszka. Ułożyłam je na desce i wstawiłam do lodówka na 2 godziny.
100 g czekolady połamałam na mniejsze części, umieściłam w metalowej misce. Resztę drobno posiekałam. W rondelku zagotowałam wodę. Położyłam na nim miskę z czekoladą. Zmniejszyłam maksymalnie płomień. ozpuściłam czekoladę od czasy do czasu mieszając. Zdjęłam z rondelka, wsypałam do niej posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszałam, aby się rozpuściła.
Schłodzone serduszka z marcepanu zanurzałam w czekoladzie. Przy użyciu dwóch widelców przenosiłam je na papier do pieczenia.
Zanim czekolada zastygła, posypałam je pokruszonymi płatkami migdałów. Zostawiłam do zastygnięcia.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 4

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *