Marcepanowe muffinki z gruszką

Szaro, buro, pada. Moje zdjęcia do tego postu idealnie wpasowują się w aktualną pogodę. Ciężko robić dobre zdjęcia kiedy do dyspozycji ma się jedynie poranne światło i wieczorne światło. Gdyby nie lustrzanka pożyczona od siostry, nic by z tego nie było. Wiem, że też zmagacie się z podobnymi problemami, ale cóż taka jest jesień i trzeba jakoś sobie z tym radzić.

Babeczki z tego przepisu wyszły proste jak stół, wprost idealne aby nałożyć na nie grubą warstwę kremu i przekształcić je w kapkejki. Połączenie marcepanu z gruszką jest moim zdaniem dobrym pomysłem i w tym przypadku się sprawdziło. Gruszkę można zastąpić jabłkiem, dzięki temu babeczka będzie delikatniejsza, gruszka ma zdecydowanie bardziej zwartą strukturę i jest mocniej wyczuwalna. Warto poeksperymentować. Jeśli jesteście fanami marcepanu, oczywiście ;)

Marcepanowe muffinki z gruszką

Składniki: (na ok. 12 babeczek)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g marcepanu
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duża gruszka
  • płatki migdałowe
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 175 st C.
Gruszkę umyłam, obrałam i pokroiłam na nieduże plasterki.
Miękkie masło umieściłam w misie robota, wsypałam cukier. Zmiksowałam do uzyskania jasnej puszystej masy. Na tarce o grubych oczkach starłam marcepan, wprost do miski. Znów zmiksowałam. Nadal miksując dodałam kolejno jajka. Na koniec wlałam ekstrakt migdałowy.
W osobnej misce zmieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiałam do miski z masą maślaną. Wymieszałam szpatułką do połączenia składników. Dodałam pokrojoną gruszkę i wymieszałam.
Formę do muffinów wyłożyłam papilotkami. Ciasto rozłożyłam pomiędzy 12 foremek. Wierzchy posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do piekarnika, piekłam przez 22 minuty (do suchego patyczka).
Wystudziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *