Makaron nadziewany serem kozim, szpinakiem i salami w sosie pomidorowym

makaron nadziewany

Przeglądając zdjęcia na Instagramie natknęłam się na nadziewane muszle makaronowe. Od dawna chciałam takie przygotować, ale jakoś nie trafiałam na odpowiedni makaron. Tym razem postanowiłam go znaleźć za wszelką cenę. Wracając z pracy odwiedziłam kilka mniejszych i większych sklepów. I nic. Podjechałam do hipermarketu, święcie przekonana, że gdzie jak gdzie, ale w takim duuużym sklepie to powinien być dostępny. Trzy razy przemierzałam półki z makaronem. Nie ma :( Ale na dolnej półce przewróciła się spora paczka, tak, że nie widać było kształtu. Podeszłam i… niespodzianka :) Ostatnie opakowanie dużych muszelek :))))

Makaron nadziewany serem kozim, szpinakiem i salami w sosie pomidorowym

Składniki:
  • makaron duże muszle :)
  • ser kozi
  • dwie garście szpinaku
  • kilka plasterków salami
  • przecier pomidorowy
  • bazylia
  • oregano
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
Nie podaję ilości, bo wszystko zależy od wielkości naczynia czyli od ilości muszelek, które się zmieszczą na jego dnie. Warto sprawdzić przed gotowaniem.
Makaron ugotowałam al dente osolonej wodzie. Zahartowałam zimną wodą. Ser starłam na grubych oczkach. Piekarnik ustawiłam na 180 st. C.
Przygotowałam sos: przecier pomidorowy wymieszałam z przyprawami oraz oliwą. Wylałam na dno naczynia do zapiekania.
Do każdej muszelki nakładałam ser, liść szpinaku, znów ser, pół plasterka salami i na niego znów ser. Warto nałożyć dużo bo ser się stopi i skurczy. Nafaszerowany makaron układałam na sosie pomidorowym.
Naczynie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i zapiekałam przez 15 minut. Po tym czasie wyjęłam z piekarnika i fotografowałam tak długo, że wystygło. Ale i tak było pycha :)

Smacznego życzy Marzena :)

Udostępnij

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *