Lukier królewski

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dzisiaj krótki post. W tym roku polukrowałam już ponad 200 pierniczków. A to jeszcze nie koniec. Używałam głównie lukru robionego z cukru pudru oraz wody, takim ozdabiałam je w przeszłości. W tym roku skusiłam się jednak na lukier królewski, wykonywany z proszku bezowego jako substytutu białka kurzego. Czuję opór przed używaniem surowych jajek, choć już coraz mniejszy. Taki lukier jest naprawdę dobry, nie kruszy się, dość szybko wysycha i jest smaczny, a tego obawiałam się najbardziej.

Lukier królewski

Składniki:
  • 2 łyżeczki proszku bezowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody (lub mniej/więcej w zależności od tego jakiej potrzebujemy konsystencji)
  • barwniki spożywcze
Proszek bezowy zmieszałam z wodą do powstania pianki. Dodałam przesiany cukier puder. Utarłam z białkową pianką grzbietem łyżki. Kiedy uzyskałam odpowiednią konsystencję, tzn. lukier był „leisty”, ale o nalaniu na ciastko się nie rozpływał, przełożyłam go do rękawa cukierniczego z końcówką cukierniczą nr 3 Wiltona. Przy jego pomocy ozdabiałam pierniczki. Lukier zostawiłam do wyschnięcia przez noc. Rano pierniczki powędrowały do puszki. Oby dotrwały do świąt…

Smacznego życzy Marzena :)

  • 4.8

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

7 comments on “Lukier królewski

  1. 12 grudnia 2015 - 16:07

    Super filmik, lukier idealny <3 Mam pytanko :) Gdzie można kupić proszek bezowy i w jaki sposób łączyć lukier z barwnikami? Ja mam takie w proszku.

    • 12 grudnia 2015 - 17:07

      Dzięki :) Proszek bezowy kupuję przez internet. Niestety nie udało mi się go namierzyć w sklepach stacjonarnych. Barwik należy dodać do gotowego lukru. Zazwyczaj daję tak małe ilości, że nie wpływa on na jego konsystencję. Czasem może się zdarzyć, że trzeba będzie dodać odrobinę cukru pudru (w przypadku barwnika w żelu) lub nieco wody (barwnik w proszku). Ja częście używam takich w żelu, ale ostatnio kupiłam fajny zestaw sypkich. Zauważyłam, że nie zawsze udaje się je połączyć z lukrem tak, aby powstał jednolity kolor, pojawiają się kropeczki, co akurat daje ciekawy efekt. Jeśli kolor ma być jednolity to warto przed dodaniem zmieszać barwnik z odrobiną wody i dopiero potem dodać do lukru. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko :) Udanego lukrowania :)

    • 12 grudnia 2015 - 17:11

      Dzięki :) Proszek bezowy kupuję przez internet. Niestety nie udało mi się go namierzyć w sklepach stacjonarnych. Barwik należy dodać do gotowego lukru. Zazwyczaj daję tak małe ilości, że nie wpływa on na jego konsystencję. Czasem może się zdarzyć, że trzeba będzie dodać odrobinę cukru pudru (w przypadku barwnika w żelu) lub nieco wody (barwnik w proszku). Ja częście używam takich w żelu, ale ostatnio kupiłam fajny zestaw sypkich. Zauważyłam, że nie zawsze udaje się je połączyć z lukrem tak, aby powstał jednolity kolor, pojawiają się kropeczki, co akurat daje ciekawy efekt. Jeśli kolor ma być jednolity to warto przed dodaniem zmieszać barwnik z odrobiną wody i dopiero potem dodać do lukru. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko :) Udanego lukrowania :)

      • 12 grudnia 2015 - 17:18

        Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź i za ten przepis :-* Z pewnością wypróbuję. Zawsze kupowałam gotowy lukier, ale ten jest o wiele bardziej efektowny. Pozdrawiam :-)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *