Lody truskawkowe trzyskładnikowe (bez maszynki)

lody truskawkowe

Jestem wielką fanką lodów. Latem przygotowuję duże ich ilości. Najczęściej jednak są to lody na patyku. Przede wszystkim dlatego, że są proste, szybkie i nie potrzeba do nich specjalnych urządzeń. Posiadam maszynkę do robienia lodów, jednak używam jej dość rzadko. Głównie dlatego, że pojemnik trzeba mrozić przez 24 godziny, a ja nigdy o tym nie pamiętam. Lody, które dziś prezentuję wymagają jedynie blendera i robota kuchennego. Nawet taki ręczny wystarczy, a szczerze mówiąc myślę, że blender kielichowy też dałby radę. Do ich wykonania potrzebujecie tylko trzech składników. Mam nadzieję, że się nie zastanawiacie czy warto. To są właśnie lody truskawkowe, których koniecznie musicie spróbować :)

Lody truskawkowe trzyskładnikowe (bez maszynki)

Składniki: (ok. 1,2 litra)
  • 300 g śmietanki 36%
  • 250 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 380 g puree z truskawek (mogą być mrożone)
Mleko i śmietanką muszą być schłodzone przez co najmniej 12 godzin.
Świeże truskawki umyłam, usunęłam szypułki. Przy pomocy blendera, zmiksowałam owoce na puree (Jeśli używam mrożonych, wówczas umieszczam je w rondlu i podgrzewam tak długo, aż całkowicie się rozmrożą. Następnie studzę i blenduję).
Do misy miksera wlałam śmietankę oraz mleko skondensowane. Ubijałam na wysokich obrotach do zgęstnienia masy (ok. 1 minuty). Następnie dodałam mus truskawkowy. Zmiksowałam do połączenia. Powstał masę przełożyłam do pojemnika z przykrywką, zamknęłam.
Mroziłam przez ok. 12 godzin. Przed podaniem lody trzeba zostawić na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej.

Smacznego życzy Marzena :)

lody truskawkowe

lody truskawkowe

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

  1. 31 maja 2016 - 11:04

    Nigdy nie robiłam domowych lodów ale może po tym przepisie się skuszę :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *