Lody jeżynowo-kokosowe z niespodzianką

Od wczoraj mój telefon „twierdzi”, że mamy burzę. A tej ani widu ani słychu. Chociaż wczoraj trochę pogrzmiało w oddali. Niestety żar wciąż leje się z nieba. Dlatego wciąż eksperymentuję z nowymi smakami lodów. Właśnie zaczęły dojrzewać jeżyny, a na krzakach zostało jeszcze trochę borówek i poziomek.

Nie będę się rozpisywać tylko zaproszę Was na lody :)

Lody jeżynowo-kokosowe z niespodzianką

Składniki: (na 10 lodów)
  • Puszka mleka kokosowego
  • 320 g jeżyn
  • 50 g cukru demerara
  • garść borówek amerykańskich i poziomek
Mleko kokosowe dzień wcześniej włożyłam do lodówki, dzięki czemu zmieniło konsystencję na stałą.
Jeżyny opłukałam, umieściłam w garnku, dodałam cukier. Postawiłam na palniku i podgrzewałam do czasu aż cukier się rozpuścił. Owoce wystudziłam, a następnie przetarłam przez sitko, aby pozbyć się pesteczek.
Gęstą część mleka kokosowego przełożyłam do miski. Rozmieszałam trzepaczką, dodałam puree z jeżyn. Wymieszałam. Do foremek wsypałam po kilka borówek i poziomek. Masą napełniłam foremki do lodów. Powtykałam patyczki. Foremki umieściłam w zamrażalniku na całą noc.

Smacznego życzy Marzena :)


Akcja lodowa 2015

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Lody jeżynowo-kokosowe z niespodzianką

  1. 12 sierpnia 2015 - 20:36

    Mniam! Poproszę jednego, może mnie uratuje w ten upał. Wyglądają pysznie!

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *