Lody czekoladowe kremowe (bez maszynki)

lody czekoladowe

Wróciłam z pracy i zamiast pisać dla Was przepis na te pyszne lody, czmychnęłam do ogródka :) I to bynajmniej nie po to, aby się opalać. Taką mamy piękną pogodę i pomyślałam, że powyrywam trochę chwastów, po podcinam co nieco i podleję. Każde wyjście do ogrodu daje mi mnóstwo satysfakcji. Uwielbiam patrzeć jak wszystko rośnie. Mój tato na mnie patrzy i nie może się nadziwić, że tak mnie tam ciągnie. Prawda jest taka, że to ja kilka lat temu nalegałam aby ogródek warzywny zamienić na trawnik. Trochę teraz żałuję, ale za to mam swoje doniczki :)

Najlepsze lody czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam! Smakują jak zmrożony ganache. Są niesamowicie kremowe, intensywnie czekoladowe. Nie trzeba czekać zbyt długo, aby po wyciągnięciu z zamrażalnika, móc je nabierać gałkownicą. Trochę żałuję, że do masy nie dodałam wiórków czekoladowych, ale nadrobię to następnym razem. A będzie to niedługo, bo lodów już nie ma…

Lody czekoladowe kremowe (bez maszynki)

Składniki: (ok. 1 litr)
  • 220 g śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej (najlepiej min. 70% kakao)
  • 250 g mleka skondensowanego słodzonego schłodzonego
Czekoladę połamałam na małe kawałki.
Do rondelka wlałam śmietankę. Postawiłam na palniku. Zagotowałam. Wrzuciłam czekoladę i od razu zdjęłam z ognia. Odstawiłam na 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszałam. Zostawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną masę wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Do misy miksera przełożyłam masę czekoladową, dodałam mleko skondensowane. Ubijałam ok. 2 minut aż całość zgęstniała.
Gotową mieszankę lodową przełożyłam do pojemnika z przykrywką. Mroziłam przez 12 godzin.
Pojemnik należy wyjąć ok. 10 minut przed nakładaniem.

Smacznego życzy Marzena :)

lody czekoladowe

lody czekoladowe

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *