Lody brzoskwiniowe na patyku z mlekiem kokosowym

lody brzoskwiniowe

Uwielbiam brzoskwinie. W naszym ogrodzie drzewka brzoskwiniowe były od zawsze. Latem, wieczorami, chodziliśmy z bratem i siostrą na zbiory. Robiłam z nich coś na kształt smoothie, blenowałam owoce z dodatkiem cukru, a czasami też śmietanki. Niekiedy dorzucałam też inne owoce, np. jeżyny, ale takie brzoskwiniowe były najlepsze. Potem drzewka znikły, zastąpiły je inne. Obecnie mamy jedną młodą brzoskwinkę, która w tym roku ma aż 4 owoce :) Niecierpliwie czekamy, aż dojrzeją. Będzie polowanie, kto pierwszy ten lepszy ;) A Wy lubicie brzoskwinie? Czy, tak jak ja, nie możecie przejść obok nich spokojnie, kiedy wypatrzycie je na straganie?

Te lody są przepyszne. Smakują jeszcze bardziej brzoskwiniowo niż te, które zrobiłam w tamtym roku. Połączenie z mlekiem kokosowym to zawsze dobry pomysł. Wystarczą tylko trzy składniki i porcja orzeźwienia gotowa. Jak myślicie, czy lego lata też czekają nas tropiki? Na razie się na to nie zanosi, ale jakby co to te lody będą zbawieniem. 

Lody brzoskwiniowe na patyku z mlekiem kokosowym

Składniki: (na ok. 12-13 lodów)
  • 5 brzoskwiń
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki cukru demerara
Brzoskwinie umyłam i osuszyłam. Obrałam ze skórki, usunęłam pestki. Pokroiłam na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieściłam blenderze kielichowym. Miksowałam tak długo, aż owoce zmieniły się w mus, a wszystkie składniki dokładnie się połączyły (ok. 2 minuty).
Powstały mus przelałam do foremek na lody. Powtykałam w nie słomki.
Umieściłam w zamrażalniku na całą noc.

Smacznego życzy Marzena :)

lody brzoskwiniowe

lody brzoskwiniowe

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *