Lemoniada morelowo-jeżynowa

Dzisiejszy dzień, podobnie jak wczorajszy, upłynął mi pod znakiem sałatek warzywnych. Rano miałam mały kryzys, który doprowadził nawet do użycia niecenzuralnego słownictwa. Mianowicie okazało się, że jednej z wczorajszych sałatek dodałam za dużo soli. Po prostu przeczytałam łyżki zamiast łyżeczki. Nie wiem, dlaczego nie zdziwiła mnie taka ilość soli? Na szczęście problem został rozwiązany i sałatki nie trzeba było wyrzucić.

Jak zapewne wiecie, upał wyjątkowo daje się we znaki, kiedy trzeba stać przy garnkach z gotującymi się warzywami, słoikami. Dlatego też przygotowałam orzeźwiającą lemoniadę. Wczoraj kupiłam morele, a jeżyny zerwałam rano z krzaka. I tak powstała:

Lemoniada morelowo-jeżynowa

Składniki: (3 słoiki)
  • 1 litr wody mineralnej
  • sok z jednej cytryny
  • 2-3 morele
  • kilka jeżyn
  • garść liści mięty
  • 3 łyżeczki cukru demerara (opcjonalnie)
  • 12 kostek lodu
Wodę mineralną wymieszałam z sokiem z cytryny. Morele pokroiłam w plasterki, wrzuciłam do słoików.  Do każdego wsypałam również po kilka jeżyn. Następnie dodałam liście mięty oraz po 4 kostki lodu.
Słoiki wypełniłam wodą z sokiem. Posłodziłam. Słoiki zakręciłam i wstrząsnęłam.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *