Lemon curd czyli cytrynowa rozkosz

lemon curd

Wykonanie lemon curd czyli cytrynowego kremu jest bardzo proste i nie wiem czemu zabierałam się do niego jakby to było rozbrojenie bomby :) Wczoraj przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu i znalazłam ich wiele. Wybrałam, moim zdaniem, najbardziej ekonomiczy, zawierający 4 żółtka. Z pozostałych białek przygotowałam bezy, które nim przełożyłam. Pyszne połączenie…

Lemon curd czyli cytrynowa rozkosz

Składniki: (na niewielki słoiczek)
  • 115 ml soku z cytryny
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 75 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g masła
Wszystkie składniki umieściłam w rondelku i ustawiłam na palniku o małej mocy. Podgrzewałam cały czas mieszając, aż masło się ropuściło. Zwiększyłam nieco gaz i gotowałam, cały czas mieszając, aż krem zgęstniał i nie spływał z łyżki. Przecedziłam przez sitko.
Przełożyłam go do wyparzonego słoiczka. Po schłodzeniu w lodówce krem nieco zgęstniał.
Można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Bezy upiekłam z tego przepisu.

Smacznego życzy Marzena :)

Lemon curd i bezy

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Lemon curd czyli cytrynowa rozkosz

  1. 26 kwietnia 2015 - 11:48

    Marzenko, jeśli dziś świętujesz, to przyjmij najlepsze życzenia :). Spełnienia marzeń i 100 % życia w życiu :). Żebyś nie przegapiła żadnego uśmiechu losu, bo te nie zdażają się tak ot :).. A wtedy będzie łatwiej poczuć się spełnioną i zadowoloną z tego, co osiągniesz:).

    • 26 kwietnia 2015 - 15:51

      Dziękuję bardzo za wspaniałe życzenia. Jest mi niezmiernie miło :) Aż nie wiem co napisać. Jeszcze raz dziękuję :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *