Lekkie brownie z malinami (bez miksera)

Brownie z malinami

Dawno nie zdarzyło się tak, żebym piekła to samo ciasto dwa dni z rzędu. Tak było w przypadku tego brownie z malinami. Znikało w oczach (a raczej w brzuchach ;)), a na koniec usłyszałam: czemu upiekłaś tak  mało? No to była powtórka. Na szczęście maliny cały czas dojrzewają :)

Brownie to ciasto, które z zasady nie powinno rosnąć, najlepiej żeby przypominało ciężki zakalec. Jednak nie wszyscy przepadają za taką formą (czytaj, moja rodzina). Dlatego przygotowałam nieco lżejszą wersję tego czekoladowego przysmaku. Dodałam odrobinę proszku do pieczenia. Wyszło diabelsko pyszne. Może w weekend znów je upiekę? 

Oczywiście, jeśli jesteście fanami zakalcowatego brownie, wystarczy, że pominiecie proszek do pieczenia i zmniejszycie o połowę ilość mąki. Mimo wszystko, proponuję spróbować mojego przepisu. Jestem przekonana, że się w nim zakochacie :) 

Lekkie brownie z malinami (bez miksera)

Składniki: (na 20 porcji)

125 g gorzkiej czekolady (min. 70%)

100 g masła

200 g drobnego cukru

3 jajka

130 g mąki pszennej

30 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu

szklanka malin

Dodatkowo:

3-4 kostki gorzkiej czekolady

1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nastawiłam na 160 st. C. Foremkę o wymiarach 25×20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypałam do miski, wymieszałam i odstawiłam.

Czekoladę połamałam na małe kawałki, masło pokroiłam w kostkę. Umieściłam w misce, którą położyłam na rondelku z gotującą się wodą, tak aby dno nie dotykało wody. Rozpuściłam nad kąpielą wodną, mieszając aż czekolada połączy się z masłem. Zdjęłam z rondla i od razu, do gorącej masy, wsypałam cukier i pastę waniliową. Wymieszałam rózgą kuchenną do rozpuszczenia cukru. Masa nieco przestygła, więc dodałam jajka (po jednym) i dokładnie wymieszałam.

Do masy przesiałam suche składniki. Dokładnie wymieszałam szpatułką, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki. Gotowe ciasto przelałam do foremki, wyrównałam wierzch. Poukładałam na nim maliny.

Brownie z malinami

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez 40 minut. Zostawiłam na 10 minut w foremce, po czym przeniosłam je na kratkę, aby wystygło.

Brownie z malinami

Pokroiłam na 20 kawałków. Czekoladę z masłem stopiłam nad kąpielą wodną. Polałam nią jeszcze ciepłe ciasto. Znikało zanim wystygło :)

Smacznego życzy Marzena :)

Brownie z malinami

Brownie z malinami

  • 3.4

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

5 comments on “Lekkie brownie z malinami (bez miksera)

  1. 18 sierpnia 2016 - 09:34

    Wygląda pysznie. Przepis przetestuję po wakacjach. Mam nadzieję, że jak wrócę, to będą jeszcze maliny :)

  2. 18 sierpnia 2016 - 19:33

    Marzenko, brownie już upieczone i skosztowane. Jest pyszne :). Czekolada i maliny to duet idealny :). Bezdyskusyjnie :).

    • 19 sierpnia 2016 - 08:49

      Cieszę się, że Ci smakowało Anetko :) Ja chyba w weekend znów upiekę, bo rodzinka się domaga ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *