Lekki jak chmurka sernik mango z musem jeżynowym podany z wiśniowym Lambic’iem

Wiecie jak szybko ucieka pianka z piwa? Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. A jak nalać piwo do szklanki, aby mieć grubą warstwę tejże pysznej pianki? Cóż ja z pewnością tego nie potrafię. Mam nadzieję, że zdjęcia zbytnio na tym nie ucierpiały?

Miałam wymyślić przepis na coś słodkiego, co będzie się dobrze komponowało z piwem. Wiadomo, że dobrze do niego pasuje czekolada. Uwielbiam czekoladę, ale mamy lato, w dodatku ledwo co skończyła się fala upałów i szczerze mówiąc nie miałam ochoty przygotowywać niczego ciężkiego i intensywnego w smaku. Wolałam skorzystać z owoców, które właśnie dojrzewają w moim ogrodzie. Połączyłam je z owocem bardziej egzotycznym, aczkolwiek łatwo dostępnym.

Tak powstał delikatny, kremowy sernik na zimno, okraszony niewielką ilością zniewalającego musu jeżynowego. A to wszystko podałam z wiśniowym piwem Lambic. Poezja….

Lekki jak chmurka sernik mango z musem jeżynowym podany z wiśniowym Lambic’iem

Składniki:
Spód:
  • 180 g kruchych ciastek
  • 50 g miękkiego masła
Masa sernikowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30 %
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 2 dojrzałe mango
  • 4,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
Mus jeżynowy:
  • 400 g jeżyn
  • 3 łyżki cukru Demerara
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
Piekarnik nagrzałam do temp. 180 st. C.
Ciastka wsypałam do plastikowej torebki i, używając wałka, pokruszyłam najdrobniej jak się dało. Dodałam masło, dokładnie wymieszałam. Dno tortownicy, o średnicy 23 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Wysypałam ciastkowy piasek, wyrównałam grzbietem łyżki. Wstawiłam do piekarnika i podpiekłam 10 minut. Wyjęłam i zostawiłam do wystygnięcia.
Mango obrałam, a miąższ dokładnie zblendowałam na gładkie puree. Żelatynę namoczyłam i zostawiłam do napęcznienia.
Śmietankę wymieszałam z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Ubiłam na gęsty krem.
Żelatynę rozpuściłam, podgrzewając ją powoli na palniku, uważając aby się nie zagotowała. Wlałam do niej dwie łyżki puree z mango, wymieszałam, a następnie przelałam do reszty musu. Dokładnie połączyłam.
Puree z żelatyną przelałam do miski z ubitą śmietanką i serkiem. Wymieszałam używając trzepaczki. Masę przelałam na spód ciasteczkowy. Wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
Żelatynę zalałam dwoma łyżkami wody. Zostawiłam do napęcznienia. Jeżyny umyłam, wsypałam do rondelka, dodałam cukier. Podgrzewałam do czasu aż cukier się rozpuścił. Następnie przetarłam przez sitko. Postawiłam ponownie na gazie. Mąkę ziemniaczaną rozpuściłam w dwóch łyżkach wody. Dodałam do gorącego musu, zagotowałam. Zestwiłam z ognia. Dodałam żelatynę, dokładnie rozmieszałam. Zostawiłam do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.
Wystudzony mus jeżynowy wyłożyłam na masę z mango. Schłodziłam w lodówce przez całą noc. Przybrałam miętą. Podałam ze świeżymi jeżynami oraz wiśniowym Lambic’iem.

Smacznego życzy Marzena :)

Kulinarne inspiracje z Love Beer

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Lekki jak chmurka sernik mango z musem jeżynowym podany z wiśniowym Lambic’iem

  1. 23 sierpnia 2015 - 09:48

    Muszę ten przepis wypróbować :)

  2. 23 sierpnia 2015 - 09:51

    Czerwony fartuszku zastanawiałaś sie na forma przepisów do druku ? Np. Po kliknięciu otwierał by sie plik PDF lub inna wersja i można byłoby przepis drukować i tworzyć swoją ksiazke kucharska z twoimi przepisami :) ?

    • 24 sierpnia 2015 - 13:04

      Kingo, pod każdym postem znajduje się przycisk PRINT. Możesz dzięki niemu wydrukować cały wspis lub wygenerować pdf. Możesz także usunąć zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie :)
      P. S. Mam na imię Marzena :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *