Kurczak z brukselką i papryką czyli szybki obiad

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przechodząc koło straganu z warzywami zauważyłam brukselkę. U mnie w domu to warzywo właściwie było nieobecne, dlatego postanowiłam kupić i spróbować. Powstało szybkie i proste danie.

Kurczak z brukselką i papryką

Składniki: (dwie porcje)
  • 3 polędwiczki z piersi kurczaka lub jedna niewielka pierś
  • 3 małe papryczki słodkie lub 1 większa
  • 5 większych brukselek
  • kukurydza
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól
  • pieprz
Kurczaka oczyściłam z błonek i pokroiłam w niewielką kostkę. Przełożyłam do miseczki, dodałam oliwę, sos sojowy i przyprawy i wymieszałam.
Brukselkę oczyściłam z wierzchnich liści. Klika kolejnych liści oderwałam, środek przekroiłam na cztery części. W garnku zagotowałam wodę, dodałam sól, wrzuciłam pokrojoną brukselkę i liście. Gotowałam przez 2 minuty po czym odcedziłam na sitku.
Papryczki pokroiłam w cienkie paseczki.
Kurczaka przełożyłam na patelnię razem z marynatą, smażyłam przez 2 minuty mieszając. Dodałam paprykę i brukselkę i jeszcze chwilę smażyłam również mieszając. Dosypałam kukurydzę, wymieszałam i zdjęłam z ognia. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *