Kruche maślane ciasteczka z maszynki

maślane ciasteczka z maszynkiMaszynka do robienia ciastek to paradoks. Niby, dzięki niej powinno się wykonać piękne, równe ciasteczka, a przy tym jej użytkowanie powinno być łatwe i przyjemne. I rzeczywiście ciastka są równe, ale ile trzeba się nakombinować aby w ogóle chciały wyjść z maszynki i zostać na papierze do pieczenia?

Na szczęście są na to sposoby. Po pierwsze: ciasto musi mieć odpowiednią konsytencję. Po drugie: należy je schłodzić przed wyciskaniem. Po trzecie: woskowany papier do pieczenia odpada, najlepiej wyciskać bezpośrednio na blachę. 

Kruche maślane ciasteczka z maszynki

Składniki: (na ok. 80 ciasteczek)
  • 230 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 2 żółtka
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzałam do temp. 180 st. C.
Miękkie masło utarłam na puch. Dodałam cukier i ucierałam dalej, aż całkowicie połączył się z masłem. Wciąż ucierając dodałam kolejno żółtka oraz ekstrakt. Na koniec wsypałam obie mąki i szybko zmiksowałam do połączenia.
Ciasto nałożyłam do maszynki, a maszynkę włożyłam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyciskałam na blachę wyłożoną zwykłym papierem do pieczenia. Jeśli macie dobrą nieprzywierającą blachę, to myślę, że warto spróbować wyciskać bezpośrednio na nią.
Blachę z ciastkami umieściłam w piekarniku, na pierwszej od góry półce. Piekłam przez ok. 15 minut, do zezłocenia. Studziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena :)

maślane ciasteczka z maszynki

maślane ciasteczka z maszynki

maślane ciasteczka z maszynki

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

8 comments on “Kruche maślane ciasteczka z maszynki

  1. 14 lutego 2016 - 20:40

    Jakie urocze:)

  2. 14 lutego 2016 - 21:17

    Tych ciasteczek nie wyciska się na papier, tylko bezpośrednio na blachę, w dodatku suchą, niczym nie natłuszczoną, spróbuj, powinno pójść łatwiej:)

    • 14 lutego 2016 - 22:15

      Dziękuję za radę :) Jak napisałam, najlepiej ciastka wyciskać na blachę, tylko, że po prostu nie posiadam nieprzywierającej. Zapewniam również, że z użyciem zwykłego papieru też się da. Trzeba poeksperymentować. Pozdrawiam :)

  3. 14 lutego 2016 - 21:47

    Pyszne ciasteczka i talerz uroczy.

  4. 15 lutego 2016 - 11:31

    A jaką ma Pani maszynkę do robienia ciastek?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *