Kruche babeczki z budyniem, rabarbarem i bezą

kruche babeczki

Pochłonął mnie Taniec ze smokami Martina. To powód dla, którego trochę zwolniłam na blogu. Właśnie zaczęłam drugi tom. Dopóki nie skończę, z nowymi przepisami będzie krucho :) Wybaczycie? Zresztą, może nie będzie aż tak źle. Mam dwa albo trzy nowe, które powinny pojawić się w najbliższym czasie. 

Kruche babeczki to zawsze dobry pomysł. Trochę przy nich roboty, ale raz na jakiś czas to chyba nikomu nie zaszkodzi ;) Wyglądają bardzo prosto, beza jest nakładana łyżką, a nie wyszukanymi końcówkami cukierniczymi. Dzięki temu sprawiają wrażenie bardziej swojskich. A smak? Rewelacja. Kruche ciasto, waniliowy budyń, lekko kwaskowaty rabarbar, a na to słodka korona z bezy. Czy można wyobrazić sobie lepsze połączenie?

Kruche babeczki z budyniem, rabarbarem i bezą

Składniki: (na ok. 35 babeczek)
Ciasto kruche:
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
Beza:
  • 5 białek
  • 1 i  1/2 szklanki cukru drobnego
Budyń:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 300 g rabarbaru pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Najpierw ugotowałam budyń według opisu na opakowaniu. Przelałam go do miski, przykryłam szczelnie folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch), zostawiłam do całkowitego wystudzenia.
Ciasto przygotowałam w malakserze, ale oczywiście można je zagnieść ręcznie. Do misy malaksera wsypałam przesianą mąkę oraz cukier puder. Wrzuciłam masło, dodałam żółtka. Miksowałam do czasu, aż ciasto połączyło się w kulę. Przełożyłam je do foliowego woreczka i schłodziłam w lodówce przez 1 godzinę.
Rabarbar przełożyłam do miski, zasypałam cukrem i wymieszałam. Odstawiłam. Piekarnik ustawiłam na 180 st. C.
Foremki natłuściłam masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3mm. Wycięłam okręgi o średnicy większej od średnicy foremek o ok. 2 cm. Wylepiłam nimi foremki.
kruche babeczki
Rabarbar odsączyłam na sicie, nie odciskałam.
Do babeczek nałożyłam po 1 łyżce chłodnego budyniu. Na wierzchu kładłam po 5-6 kawałków rabarbaru.
kruche babeczki
Babeczki piekłam w dwóch partiach, tak samo ubiłam bezę. Podzieliłam składniki na pół. Białka przełożyłam do misy miksera. Ubiłam je na sztywno, a następnie zaczęłam dodawać cukier, łyżka po łyżce.
Na wierzch każdej babeczki nałożyłam ok. 1 łyżki bezy. Nakładałam łyżką, bo chciałam aby beza miała nieco rustykalny wygląd.
kruche babeczki
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, na niższą półkę. Piekłam ok. 40-45 minut. Tak samo drugą partię. Wystudziłam na kratce.
kruche babeczki
Z foremek wyjmowałam dopiero po wystygnięciu.

Smacznego życzy Marzena :)

kruche babeczki

kruche babeczki

kruche babeczki

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *