Kotlety ryżowe z sosem jogurtowo-ogórkowym

Kiedy byłam w szkole podstawowej, prawie każde wakacje spędzałam u cioci, która ma dwie córki, z których jedna jest moją rówieśniczką. Nigdy się nie nudziłyśmy, czas nam mijał na zabawie w wykopaliska, opieką nad pożyczonym od sąsiada królikiem albo na pomaganiu cioci w ogródku. W domu również wynajdywałyśmy przeróżne zjęcia. Jednym z nich było gotowanie. Pewnego razu postanowiłyśmy samodzielnie przygotować obiad. Gwoździem programu były te oto kotleciki.

Kotlety ryżowe z sosem jogurtowo-ogórkowym

Składniki:
Kotlety:
  • 200 g ryżu
  • 5 jajek
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z oliwek)
Sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ogórki małosolne
  • sól
Ryż ugotowałam na sypko w osolonej wodzie, wystudziłam. Cztery jajka ugotowałam na twardo, obrałam i pokroiłam w kostkę.
Do miski wsypałam ryż, dodałam pokrojone jajka, koperek i wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Wbiłam piąte jajko i wymieszałam do połączenia.
Z powstałej masy formowałam niewielkie kotleciki, z których każdy obtaczałam w bułce tartej.
Na patelni rozgrzałam oliwę. Smażyłam kotleciki po kilka minut z każdej strony, aż nabrały złocistego koloru.
Przygotowałam sos. Ogórki starłam na tarce z małymi oczkami. Wymieszałam z jogurtem, a następnie przyprawiłam solą do smaku.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *