Korzenne kruche ciasteczka

Wczoraj padał pierwszy śnieg. Zrobiło się naprawdę zimno. Wprawiło mnie to w przedświąteczny nastrój :) Mam w głowie pełno pomysłów na świateczne łakocie, ale chyba trochę mnie to przytłoczyło, bo od kilku dni nie mogę się do niczego konstuktywnego zabrać. Chyba muszę sobie zrobić jakąś rozpiskę, jakiś plan, bo nie mogę ogarnąć. Poza tym coroczne pieczenie pierniczków z kuzynkami w tym roku raczej nie wypali, bo jakoś nie możemy znaleźć odpowiedniego terminu. Cóż, będę piekła sama.

Te ciasteczka są bardzo proste do przygotowania. Prezentują się bardzo dobrze, pięknie błyszczą, dzięki posmarowaniu jajkiem przed pieczeniem. Można je dowolnie ozdobić, ja częśc posypałam brązowym cukrem, ale te z płatkami wyglądały najładniej, dlatego właśnie te sfotografowałam. Za to te z cukrem zniknęly pierwsze :)

Korzenne kruche ciasteczka

Składniki: (ok. 70 ciastek)
Ciasto:
  • 150 g masła zimnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka płynnego miodu
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • pół szklanki płatków migdałów
Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w malakserze. Zmiksowałam do połączenia składników (można zagnieść ręcznie). Ciasto uformowałam w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzałam do temp. 175 st.C. Jajko wbiłam do miseczki, wlałam mleko i roztrzepałam widelcem.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość 3 mm. Wykrawaczkami wycięłam ciastka. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarowałam je jajkiem. Posypałam płatkami migdałów.
Wstawiłam do piekarnika na górną półkę, piekłam przez 10-12 minut do zezłocenia. Studziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena :)

 

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *