Konfitura z borówki amerykańskiej

 

konfitura z borówki

Na krzakach w ogródku dojrzały borówki. Wiadomo, że najlepsze są na surowo, do lodów, deserów albo prosto z drzewka. W tym roku spróbowałam coś z nich zrobić i tak powstała konfitura z borówek, która moim zdaniem nadaje się zarówno na kromkę chleba jak i dodatek do np. lodów. Jest przepyszna i mega prosta.

Konfitura z borówki amarykańskiej

Składniki:
  • 0,5 kg borówki amerykańskiej
  • 150 g cukru (ja dałam Demerara)
  • woda
Borówki dokładnie myję i obieram z ogonków i zeschniętych kwiatków. Wrzucam je do garnka i zasypuję cukrem. Podlewam odrobiną wody i stawiam na średni ogień. Co chwilę mieszam. Czekam aż borówki puszczę sok i wtedy zmniejszam ogień. W dalszym ciągu mieszam i czekam aż konfitura zgęstnieje. Dzieje się to dosyć szybko. Kiedy już konsystencja mi odpowiada, przekładam do słoiczków i zakręcam. Można odwrócić do góry dnem, ale ja wolę je zapasteryzować w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 125 st C.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 4.5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Konfitura z borówki amerykańskiej

  1. 4 sierpnia 2014 - 21:46

    Wygląda smakowicie. Chętnie spróbowałabym jej z lodami :)

    Pozdrawiam, El clavel

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *