Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z agarem

konfitura truskawkowo-rabrabarowa z agarem

Dawno temu kupiłam słoiczek agaru. Potem długo zastanawiałam się jak i do czego go użyć. W międzyczasie zrobiłam jeden nieudany sernik na zimno, który nie za bardzo osiągnął pożądaną przeze mnie konsytencję. Agar nadal stał sobie w szafce, aż postanowiłam go wypróbować do żelowania owoców. Przeszukałam internet w poszukiwaniu informacji jak go prawidłowo używać. Okazało się, ze nie jest to takie trudne. Przygotowałam pyszną konfiturę truskawkowo-rabarbarową i planuję kolejne :)

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z agarem

Składniki: (na ok. 6 słoiczków 250 ml)
  • 300 g rabarbaru
  • 1 kg truskawek
  • 300 g cukru Demerara
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • sok z połowy cytryny
Rabarbar i truskawki umyłam i osuszyłam. Łodygi pokroiłam w kostkę. Truskawki wyszypułkowałam, a następnie pokroiłam w plasterki. Wszystko razem umieściłam w garnku, zasypałam cukrem i ustawiłam na niewielkim ogniu. Kiedy owoce się zagotowały zmniejszyłam gaz i zostawiłam na ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie wyłączyłam i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia (na noc).
Następnego dnia rano, do niewielkiego rondelka odlałam szklankę postałego soku. Dodałam agar, dokładnie wymieszałam i postawiłam na palniku i zagotowałam. Również owoce doprowadziłam do wrzenia, dodałam do nich zagotowany sok z agarem. Na najmniejszej mocy palnika gotowałam jeszcze przez 20 minut, mieszając.
Gotową konfiturę przelałam do słoiczków i dokładnie zakręciłam. Zostawiłam do ostygnięcia. Można zapasteryzować.

Smacznego życzy Marzena :)

konfitura truskawkowo-rabrabarowa z agarem

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z agarem

  1. 27 czerwca 2015 - 15:44

    W tym sezonie jem bardzo dużo truskawek, natomiast o rabarbarze całkiem zapomniałam… chętnie bym zjadła na sniadanie świeże bułki posmarowane taka konfiturą :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *