Konfitura malinowa z agarem

Sezon na maliny się niestety kończy, ale może zechcielibyście przygotować kilka słoiczków na zimę? Konfitura jest pyszna, nie za słodka, a dzięki agarowi ma lekko żelową konsystencję. Idealnie nadaje się do naleśników lub na śniadanie, np. do croissant’ów. Do tej pory robiłam ją w sposób tradycyjny (przepis znajdziecie na blogu), ale w tym roku eksperymentuję z agarem i wyniki są bardzo zadowalające.

Konfitura malinowa z agarem

Składniki: (ok. 8 słoiczków 250 ml)
  • 1,5 kg malin
  • 0,5 kg cukru Demerara
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki agaru
Maliny przebrałam, oczyściłam i umieściłam w szerokim garnku o grubym dnie. Wlałam wodę i wsypałąm cukier. Zaczęłam podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy owoce się zagotowały zmniejszyłam gaz i gotowałam jeszcze pół godziny, co jakiś czas mieszając. Wyłączyłam i zostawiłam do wystygnięcia na noc.
Następnego dnia odlałam ok. 1 szklankę powstałego soku. Przelałam go do małego rondelka, wsypałam agar, a następnie dokładnie rozmieszałam. W międzyczasie podgrzałam owoce. Rondelek postawiłam na palniku i doprowadziłam do wrzenia. Sok z agarem gotowałam 3 minuty, po czym przelałam go do owoców, wymieszałam. Całość gotowałam ok. 5 minut.
Konfiturę przelałam do umytych i wyparzonych słoiczków, które dokładnie zakręciłam. Zostawiłam do wystygnięcia.
Pasteryzowałam w piekarniku przez 20 minut w temp. 125 st. C.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *