Konfitura z aronii i jabłek + etykiety do ściągnięcia

konfitura z jablek i aronii

Czasem tak się zdarza, że zostaniemy obdarowani i nie mamy pojęcia co z tym darem zrobić. Moja mama dostała od rodziny 3 kg aronii. Nigdy w życiu jej nie jadłam. Chyba nawet dżemu ze sklepu. Co tu z taką ilością tych ciemnogranatowych kulek zrobić? Pomyślałam – konfitura! Najprościej i najszybciej. Z pomocą przyszedł internet. Okazało się, że aronia lubi się z jabłkiem. Zdecydowanie. Połączenie jej z musem z kwaśnych jabłek okazało się obłędne! Podobno nadaje się do drobi i dziczyzny. Jeszcze nie próbowałam. Tak więc, macie aronię? No to robimy konfiturkę :)

Mam też dla Was prezent, jeżeli podobają się Wam etykietki ze zdjęcia powyżej możecie je pobrać. Wystarczy, że wypełnicie formularz :)

Konfitura z aronii i jabłek

Składniki:

2 kg aronii

1 kg cukru

1 kg kwaśnych jabłek

sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE

Naszykowałam dwa garnki.

Aronię przebrałam i umyłam. Wsypałam do pierwszego garnka, dodałam cukier i kilka łyżek wody. Postawiłam na palniku. Zagotowałam, a następnie zmniejszyłam moc palnika. Oczywiście, co jakiś czas mieszałam. Gotowałam tak długo aż, cukier się rozpuścił, a całość nieco zgęstniała.

Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych. Pokroiłam w plasterki. Włożyłam do drugiego garnka, wymieszałam z sokiem z cytryny. Postawiłam na palniku. Gotowałam tak długo, aż jabłka się całkowicie rozpadły, pamiętając o mieszaniu.

Mus z jabłek dodałam do aronii. Zamieszałam. Ponownie postawiłam na palnik. Smażyłam do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gotową konfiturę przelałam do umytych i wyparzonych słoiczków.

Po wystygnięciu zapasteryzowałam je w piekarniku, przez 20 minut, w temperaturze 125 st. C.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 4.5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

10 comments on “Konfitura z aronii i jabłek + etykiety do ściągnięcia

  1. 5 września 2016 - 10:57

    Świetna!.

  2. 5 września 2016 - 14:14

    Bardzo dziękuję, zrobię na pewno

  3. 10 września 2016 - 03:57

    A czy nie jest wyczuwalna cierpkość aronii?

    • 10 września 2016 - 15:57

      Trochę tak, ale dzięki jabłkom jest złagodzona. Myślę, że można zmienić nieco proporcje. Warto poeksperymentować :)

  4. 15 listopada 2016 - 16:49

    babcia zawsze taką robiła, aż mi się przypomniały smaki z dzieciństwa i herbata z taką konfiturą

  5. 18 lipca 2017 - 15:47

    zrobiłam jakiś czas temu i dzisiaj był czas pierwszej degustacji. Idealna konfitura do tostów francuskich :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *