Kolorowa sałatka warstwowa

Wczoraj wróciłam z wesela, odbywającego się w Ełku. Ełk to piękne, spokojne miasto, z cudownym jeziorem, które wspaniale prezentuje się o każdej porze dnia i nocy. Powiem Wam, że żal było wyjeżdżać. Może w przyszłym roku urlop na Mazurach? Zobaczymy. Szkoda, że to tak daleko. Wesele było bardzo udane, dobrze się bawiłam. Dziś, już zregenerowana ;) przygotowałam dla Was przepis na wspaniały dodatek do zimowych obiadów.

Tę sałatkę możecie przygotować właściwie o każdej porze roku. Warzywa w niej użyte są dostępne cały czas. Oczywiście najlepiej przygotować ją latem, używając naszych lokalnych składników. I to w większych ilościach, bo jest naprawdę pyszna. Układanie warstw oczywiście nie jest tu bardzo ważne, ale uważam, że dzięki temu słoiki prezentują się bardzo zachęcająco :)

Sałatka wielowarzywna warstwowa

Składniki: (na 6 słoików 500 ml)
  • 1,3 kg ogórków gruntowych
  • 3 marchewki
  • 1 duża żółta papryka
  • 2 średnie czerwone papryki
  • pół dużej cebuli
Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego 6%
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • po 5 ziaren ziela angielskiego na słoik
  • po łyżeczce gorczycy na słoik
  • 1 łyżka soli
Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i osuszyłam. Ogórki oraz marchewki pokroiłam na plasterki używając obieraczki do warzyw. Papryki pokroiłam w cienkie paseczki, a cebulę w piórka. Każde do osobnej miseczki.
Ogórki oraz cebulę wsypałam do jednej miski dodałam sól i wymieszałam. Przykryłam, odstawiłam na na 1 godzinę. Po tym czasie odlałam powstały sok.
Wymyłam i wyparzyłam słoiki i zakrętki.
Do każdego słoika rozkładałam warzywa warstwami. Najpierw żółtą paprykę, potem marchewkę. Następnie ogórki z cebulą, a na to paprykę czerwoną. Na wierzch położyłam jeszcze po kilka plasterków marchewki. Warzywa lekko ugniotłam, tak aby ich poziom znajdowała się ok. 1,5-2 cm od brzegu słoika. Na samą górę wrzuciłam ziele angielskie oraz gorczycę.
Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku, zagotowałam. Gotowałam przez 3 minuty. Gorącą zalewą wypełniłam słoiki, przykrywając warzywa. Dokładnie zakręciłam.
Pasteryzowałam na mokro przez 10 minut.

Smacznego życzy Marzena :)

 

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *