Karmelowe czekoladki z pistacjami

czekoladki karmelowe

Kilka tygodni temu nabyłam pierwszy numer gazetki Domowe Słodkości. Dołączona do nie była, m. in., foremka do czekoladek serduszek. Trochę się zdziwiłam po otwarciu, bo okazało się, że jes wykonana z plastiku, a nie sylikonu. Postanowiłam ją w końcu przetestować. Wróciłam z pracy i zabrałam się do dzieła. Ten przepis chodził mi po głowie dość długo. Właściwie od kiedy odkryłam czekoladę karmelową :) Może ich wykonanie nie jest zbyt profecjonalne, cóż, próbowałam czekoladę temperować, choć nie posiadam termometru, którym mogłabym zmierzyć jej temperaturę. Mimo to wyszły naprawdę dobre.

Karmelowe czekoladki z pistacjami

Składniki:
  • 90 g czekolady karmelowej lub białej
  • 12 g posiekanych pistacji
  • szczypta soli morskiej
Czekoladę posiekałam na drobne kawałki.
Dwie trzecie umieściłam w miseczce, którą położyłam na rondelku z gotującą się wodą. Poczekałam aż czekolada się rozpuści. Zdjęłam miskę, wsypałam do niej pozostałą czekoladę i wymieszałam do rozpuszczenia.
Pistacje posiekałam dość drobno, zanim topiłam czekoladę.
Wsypałam do nich sól i wymieszałam. Całość przesypałam do czekolady, wymieszałam. Masę czekoladową przełożyłam do foremki na czekoladki. Postarałam się wyrównać powierzchnię, choć nie było to łatwe.
Foremkę umieściłam na dwie godziny w lodówce. Po tym czasie wyjęłam ją i przy użyciu noża zeskrobałam nadmiar czekolady.
Gotowe czekoladki wyjęłam z foremki… stukając nią o blat i lekko wyginając.

Smacznego życzy Marzena :)

czekoladki

czekoladki

czekoladki

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *