Karmel daktylowy dwuskładnikowy (sos z daktyli)

karmel daktylowy

Lubicie daktyle? Przyznam się, że ja odkryłam je niedawno, przy okazji ciastek owsianych bez cukru i mąki. Swoją drogą jest to jeden z najczęściej odwiedzanych na blogu przepisów. Do ich wykonania użyłam daktyli suszonych. Stały się jedną z moich ulubionych przekąsek, są pysznie słodziutkie z nutka karmelu. No właśnie, ich karmelowy posmak spowodował, że stały się głównym składnikiem do przygotowania dwuskładnikowego sosu (kremu?) karmelowego. Przepis wpadł mi w oko na jakimś zagranicznym blogu, a potem kazało się, że istnieją jego różne wariacje, np. z dodatkiem wanilii. Jednak do jego wykonania wystarczą daktyle (KONIECZNIE ŚWIEŻE) i woda. No i blender lub malakser.

Teraz się zastanawiam do czego go użyć. Może dobrze by się skomponować z brownie? A może posmarować nim naleśniki? Macie jakiś pomysł? Czekam na komentarze :)

Karmel daktylowy dwuskładnikowy (sos z daktyli)

Składniki:
  • 12 świeżych daktyli
  • 70 ml wody
Daktyle pozbawiłam pestek. Nie pozbawiałam ich skórki dlatego, w gotowy sosie widać ich drobinki. Jeśli chcecie super gładki sos możecie zdjąć skórkę.
Umieściłam daktyle w blenderze, wlałam wodę.
karmel daktylowy
Miksowałam przez ok. 2 minuty, aż całość zmieniła się w gładką masę. Następnie przetarłam przez sitko. Trochę skórek zostało, ale to akurat mi nie przeszkadza. Karmel daktylowy przełożyłam do słoiczka i szczelnie zamknęłam. Przechowywać w lodówce.

Smacznego życzy Marzena :)

karmel daktylowy

karmel daktylowy

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *