Kandyzowane plastry pomarańczy

kandyzowane plastry pomarańczy

Pomarańcze przerabiam na różne sposoby, ale nigdy nie próbowałam kandyzować całych plasterków. Może dlatego, że jakoś nie mogłam znaleźć dla nich zastosowania. Kilka dni temu przygotowałam trzy słoiczki. Jeden podarowałam babci, która to plasterki wrzuca sobie do… herbaty :) A ja wykorzystałam je przy przepisie, który pojawi się za kilka dni.

Kandyzowane plasterki pomarańczy

Składniki:
  • 3 małe pomarańcze
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
Pomarańcze wyszorowałam i sparzyłam wrzątkiem. Pokroiłam je w cienkie plasterki, ok. 3 mm grubości.
Z wody i cukru ugotowałam syrop. Włożyłam do niego plasterki. Syrop powinien w całości przykrywać plastry. Jeśli jest go za mało to należy w drugm garnku ugotować drugą porcję, rónież w proprocji 1:1, np. 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Tak ugotowany syrop przelać do garnka z plastrami owoców (bezpośrednie dolanie wody i dosypanie cukru może spowodować krystalizację).
Plasterki gotowałam na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Mniej więcej po godzinie poprzewracałam je na drugą stronę. Starałam się za bardzo nie mieszać, aby nie spowodować krystalizacji cukru. Kiedy były gotowe skórka zrobiła się przezroczysta.
Plasterki przełożyłam do słoiczów i zalałam gorącym syropem. Zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Można je oczywiście zapasteryzować, jednak ja planowałam je w bliskiej przyszłości zużyć dlatego też jedynie włożyłam je do lodówki.

Smacznego życzy Marzena :)

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Kandyzowane plastry pomarańczy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *