Kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa

Skórka pomarańczowa

W ubiegłym tygodniu przyjechała do mnie wielka paczka cytrusów – ekologiczne czerwone pomarańcze i cytryny. Czerwone pomarańcze po prostu uwielbiam, choć do tej pory mogłam sobie pozwolić jedynie na sok z kartonika. Jednak nie ma może on się równać ze świeżymi owocami. Pycha. Owoce zjadłam, część przeznaczyłam na konfiturę i zostało mi mnóstwo skórek. No i tak powstała skórka kandyzowana. Będzie jak znalazł na Tłusty czwartek.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:
  • Skórka ścięta z pomarańczy (z ok. 5-6 dużych owoców)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody + woda do obgotowywania skórek
Pomarańcze oczywiście dokładnie wyszorowałam i sparzyłam przed obieraniem. Ze skórek ścinałam białe albedo, ale nie do końca, tak żeby skórki miały przynajmniej   1 mm grubości. Moje pomarańcze miały dość cienkie skórki, dlatego nie musiałam wiele ścinać.
Następnie kroiłam je w drobną kosteczkę. Na zdjęciu jest akurat skórka, którą dodałam do konfitury, dlatego pokroiłam ją w paseczki.
Pokrojoną skórkę zalałam wodą na ok. 1 godzinę. Następnie wodę odlałam, skórkę przełożyłam do rondelka, zalałam zimną wodą i zagotowałam. Pogotowałam przez kilka minut, po czym wodę odlałam. Powtórzyłam jeszcze dwa razy.
Ugotwałam syrop z wody i cukru. Mieszłam do momentu aż cukier całkowicie się rozpuścił. Wsypałam do niego skórkę i gotowałam, już nie mieszając, do czasu aż kosteczki zrobiły się przezroczyste. Zajęło to ok. godziny.
Skórki przecedziłam przez sitko, porzełożyłam do słoiczków. Słoiczki zapasteryzowałam w piekarniku i wyniosłam do spiżarni gdzie jest prawie jak w  lodówce. Aromatyczny syrop można dodać do herbaty.
W analogiczny sposów wykonałam skórkę cytrynową.

Smacznego życzy Marzena :)

Skórka pomarańczowa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

6 comments on “Kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa

  1. 20 maja 2015 - 16:33

    jest super!!!wykorzystuję później do ciasta drożdżowego albo posypuję skórką gofry z bitą smietaną

    • 20 maja 2015 - 21:59

      Bardzo się cieszę. Też ją uwielbiam :) A o gofrach nie pomyślałam. Pozdrawiam :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *