Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i borówkami

ciasto z brzoskwiniami

Powrót po dwutygodniowym urlopie do pracy to nic przyjemnego. Każdy to wie. Nie wyspałam się, bo co chwilę sprawdzałam godzinę, żeby przypadkiem nie zaspać. Cud, że nie zapomniałam nastawić budzika! Łatwo nie było, ale pierwszy dzień za mną. W sumie to przydałby się jeszcze jeden tydzień, bo w pierwszym wyjechałam, w drugim sprzątałam, a teraz przydałoby się odpocząć. No, ale aby dostać trzy tygodnie z rzędu to u mnie nie możliwe. Cóż, urlop nie jest po to aby się lenić. Tak twierdzą moi znajomi, którzy biorą wolne po to aby, np zrobić remont. Herezje jakieś tu piszę, prawda?

To ciasto z brzoskwiniami, to chyba najbardziej aromatyczne ciasto, jakie w ostatnim czasie upiekłam. Tak cudnie pachniało owocami, a smakowało rewelacyjnie. Wygląd oceńcie sami ;) 

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i borówkami

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 brzoskwinie
  • 100 g borówek amerykańskich
Piekarnik nagrzałam do temperatury 185 st. C.
Brzoskwinie pokroiłam w plasterki. Do miski wsypałam obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszałam.
Masło oraz cukier utarłam na jasną puszystą masę. Dodałam kolejno jajka oraz ekstrakt i nadal ucierałam. Następnie do masy maślano-jajecznej przesiałam suche składniki. Zmiksowałam do połączenia. Wlałam jogurt i jeszcze chwilę ucierałam.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam. Na wierzchu poukładałam brzoskwinie oraz borówki.
ciasto z brzoskwiniami
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Kroiłam po wystudzeniu.

Smacznego życzy Marzena :)

ciasto z brzoskwiniami

ciasto z brzoskwiniami

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

2 comments on “Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i borówkami

  1. 18 lipca 2016 - 20:10

    Śliczne,a gdzie w przekroju?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *