Może trochę już późno podawać przepis na puree z dyni, ale uznałam, że powinien się tu znaleźć. Kiedy sama zaczynałam przygodę z dynią szukałam takiego przepisu właśnie w internecie. Niby to nic skomplikowanego, ale jednak każdy ma swój własny sposób. Najczęściej różnią się temperaturą pieczenia oraz czasem. Ja w końcu znalazłam dla mnie niezawodny przepisCzytaj dalej

0
Udostępnij
,

Uwielbiam brzoskwinie. W ubiegłym roku posadziliśmy drzewko, ale jest ono jeszcze bardzo małe. Mimo to doczekaliśmy się jednego owocu :) Mam nadzieję, że w przyszłym będzie ich więcej. Póki co muszę się zdawać na zakupy na okoliczych straganach. Akurat pod moją pracą jest jeden, gdzie ostatnio udało mi się kupić naprawdę pyszne brzoskwinie. Zrobiłam zCzytaj dalej

0
Udostępnij

Wykonanie lemon curd czyli cytrynowego kremu jest bardzo proste i nie wiem czemu zabierałam się do niego jakby to było rozbrojenie bomby :) Wczoraj przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu i znalazłam ich wiele. Wybrałam, moim zdaniem, najbardziej ekonomiczy, zawierający 4 żółtka. Z pozostałych białek przygotowałam bezy, które nim przełożyłam. Pyszne połączenie… Smacznego życzy Marzena :)

0
Udostępnij

Nie lubię lukru plastycznego. Naprawdę. Do tego stopnia, że kiedy kuzynka powiedziała mi, że na jej ślubny tort będzie pokryty lukrem to się zmartwiłam. (Jeśli to czytasz to tak właśnie było, ale tort, który ostatecznie został podany był pyszny). Kiedyś zdarzyło mi się kupić gotowy lukier plastyczny, na potrzebę babeczek Parabellum. W smaku był… obrzydliwy.Czytaj dalej

0
Udostępnij

Pomarańcze przerabiam na różne sposoby, ale nigdy nie próbowałam kandyzować całych plasterków. Może dlatego, że jakoś nie mogłam znaleźć dla nich zastosowania. Kilka dni temu przygotowałam trzy słoiczki. Jeden podarowałam babci, która to plasterki wrzuca sobie do… herbaty :) A ja wykorzystałam je przy przepisie, który pojawi się za kilka dni. Smacznego życzy Marzena :)

0
Udostępnij

W ubiegłym tygodniu przyjechała do mnie wielka paczka cytrusów – ekologiczne czerwone pomarańcze i cytryny. Czerwone pomarańcze po prostu uwielbiam, choć do tej pory mogłam sobie pozwolić jedynie na sok z kartonika. Jednak nie ma może on się równać ze świeżymi owocami. Pycha. Owoce zjadłam, część przeznaczyłam na konfiturę i zostało mi mnóstwo skórek. NoCzytaj dalej

0
Udostępnij