karmel daktylowy

Lubicie daktyle? Przyznam się, że ja odkryłam je niedawno, przy okazji ciastek owsianych bez cukru i mąki. Swoją drogą jest to jeden z najczęściej odwiedzanych na blogu przepisów. Do ich wykonania użyłam daktyli suszonych. Stały się jedną z moich ulubionych przekąsek, są pysznie słodziutkie z nutka karmelu. No właśnie, ich karmelowy posmak spowodował, że stały sięCzytaj dalej

0
Udostępnij
mus jabłkowy

Wczoraj wróciłam z Warszawy. Trochę pozwiedzałam, załatwiłam to, co planowałam i zjadłam trochę pysznego jedzenia. Ani trochę nie wypoczęłam, a nogi bolą mnie tak, że… Czyli wycieczka udana ;) Tak się złożyło, że termin mojego wyjazdu pokrył się z otwarciem wystawy TITANIC w Pałacu Kultury i Nauki. Pewnie, że nie mogłyśmy sobie odmówić jej zobaczenia. WśródCzytaj dalej

0
Udostępnij

Bardzo rzadko przygotowuję sama ten rodzaj ciasta. Po części dlatego, że domu nie ma zbyt wielu entuzjastów, a po części dlatego, że jego wykonanie jest czasochłonne. Jednakże, w związku z tym, że ten tydzień w wydarzeniu W 2016 roku nauczę się gotować, należy do ciasta francuskiego, postanowiłam poszukać jakiegoś prostszego i szybszego sposobu na jegoCzytaj dalej

0
Udostępnij

Obierając ostatnie pomarańcze z Sycylii, zastanawiałam się co jeszcze mogę zrobić z ich skórki. Mam już kilka słoiczków kandyzowanych kosteczek, przygotowałam też ekstrakt. Z pomocą przyszedł internet i pomysł na puder pomarańczowy. Można go używać jako przyprawy, a także w celach kosmetycznych. Ja zdecydowanie wolę pierwszą opcję, zapewne będę go dosypywać do wypieków. Ciekawe doCzytaj dalej

1
Udostępnij

Ciekawa jestem czy robicie domowy marcepan? Jego wykonanie jest bardzo proste. Kiedy pierwszy raz go przygotwywałam, znalazłam w internecie kilka kompletnie różnych przepisów. Jeden zawierał surowe białka, inny wymagał ugotowanie syropu cukrowego, a jeszcze inny składał się właściwie wyłącznie z migdałów oraz cukru pudru. Mój przepis jest ich połączeniem i bardzo mi smakuje. A jaCzytaj dalej

0
Udostępnij

O ekstrakcie migdałowym pisałam już dawno. W końcu udało mi się go przetestować i jestem zadowolona z efektu. Do jego wykonania, oprócz migdałów, użyłam pestek z moreli oraz brzoskwiń. Jeszcze w wakacje znalazłam gdzieś przepis na domowe amaretto i pomyślałam, że w podobny sposób można wykonać ekstrakt. Pestki trzeba było rozłupać i wydobyć „nasionko”. OkazałoCzytaj dalej

0
Udostępnij