Jajko w skórce idealne na śniadanie
Jajko w skórce to coś, co kojarzy mi się z wakacyjnymi wyjazdami do cioci, gdzie razem z kuzynką przygotowywałyśmy razem takie właśnie śniadania. To było coś innego niż jajecznica czy kanapka. Z jednej strony proste i szybkie, z drugiej całkiem niezwykłe. To były czasy, kiedy jadłam dużo więcej jajek niż teraz. A przecież są one takie zdrowe. Takiego śniadania nie przygotowywałam od lat, a przypomniałam sobie o nim przy okazji tygodnia z jajkiem w ramach akcji W 2016 ROKU NAUCZĘ SIĘ GOTOWAĆ. Mam jeszcze inne pomysły, które mam nadzieję, uda mi się zrealizować.
Jajko w skórceSkładniki:
kromka dowolnego chleba (u mnie tostowy)
1 jajko
sól
pieprz
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
szczypiorek
Z kromki chleba wycięłam miąższ tak aby pozostała sama skórka, uważałam aby tej skórki nie przeciąć. Powstała ramka.
Na patelni rozgrzałam masło. Położyłam na niej skórkę, a następnie wbiłam do środka jajko. Zmniejszyłam nieco ogień. Jajko posoliłam i posypałam pieprzem. Smażyłam do czasu aż jajko było w połowie ścięte. Używając płatkiej łopatki, przewróciłam skórkę na drugą stronę, chwię jeszcze smażyłam (zależy jak bardzo ścięte żółtko lubicie). Przełożyłam na tależ, posypałam szczypiorkiem.
Smacznego życzy Mrzena :)
-
Ocena ogólna
Ocena czytających: 0 Głosy