Jajko w skórce idealne na śniadanie

jajko w skórce

Jajko w skórce to coś, co kojarzy mi się z wakacyjnymi wyjazdami do cioci, gdzie razem z kuzynką przygotowywałyśmy razem takie właśnie śniadania. To było coś innego niż jajecznica czy kanapka. Z jednej strony proste i szybkie, z drugiej całkiem niezwykłe. To były czasy, kiedy jadłam dużo więcej jajek niż teraz. A przecież są one takie zdrowe. Takiego śniadania nie przygotowywałam od lat, a przypomniałam sobie o nim przy okazji tygodnia z jajkiem w ramach akcji W 2016 ROKU NAUCZĘ SIĘ GOTOWAĆ. Mam jeszcze inne pomysły, które mam nadzieję, uda mi się zrealizować.

Jajko w skórce

Składniki:
  • kromka dowolnego chleba (u mnie tostowy)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
  • szczypiorek
Z kromki chleba wycięłam miąższ tak aby pozostała sama skórka, uważałam aby tej skórki nie przeciąć. Powstała ramka.
P1158384-Kopia-small
Na patelni rozgrzałam masło. Położyłam na niej skórkę, a następnie wbiłam do środka jajko. Zmniejszyłam nieco ogień. Jajko posoliłam i posypałam pieprzem. Smażyłam do czasu aż jajko było w połowie ścięte. Używając płatkiej łopatki, przewróciłam skórkę na drugą stronę, chwię jeszcze smażyłam (zależy jak bardzo ścięte żółtko lubicie). Przełożyłam na tależ, posypałam szczypiorkiem.

Smacznego życzy Mrzena :)

jajko w skórce

jajko w skórce

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *