Gulasz wołowy z dynią i papryką

No to mamy jesień. Nie da się zaprzeczyć. Choć jeszcze zdarzają się na ulicy ludzie w krótkich rękawkach (brrrr…) to jednak więcej osób zakłada raczej cieplejsze ubranie. Przynajmniej jest ładnie i nie pada. Niestety jest też coraz ciemniej i kiedy wracam z pracy to raczej nie ma już mowy o robieniu zdjęć. Chyba będę się musiała przerzucić na system weekendowy :)

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z dynią. Moja mama nigdy jej nie kupowała, więc jako dziecko nie poznałam jej smaku. Pierwsze eksperymenty zaczęłam w ubiegłym roku, ale bez większych sukcesów. Po średnio smacznym serniku i nieudanych chutneyach niestety się poddałam. W tym roku postanowiłam ją oswoić. Zaczęłam od gulaszu, który szczerze powiem, bardzo mi posmakował. W planach mam również słodkie wypieki. Szkoda tylko, że rodzinka nie zapałała do dyni głębszym uczuciem. Mam zamiar to zmienić ;)

Gulasz wołowy z dynią i papryką

Składniki: (4 porcje)
  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu (u mnie drobiowy)
  • 1 papryka
  • 400 g dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • natka pietruszki do posypania
Mięso wymyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę ok. 2×2 cm. Cebulę i czosnek drobno posiekałam. Paprykę umyłam i pokroiłam w paski. Dynię pokroiłam w kostkę podobną jak mięso.
Na patelni rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam cebulę oraz czosnek i zeszkliłam. Dodałam mięso, obsmażyłam z każdej strony (ok. 3 minut). Wlałam wino i poczekałam aż nieco się zredukuje. Następnie wlałam bulion, a także wrzuciłam paprykę oraz dynię. Dodałam przyprawy, wymieszałam. Całość dusiłam pod przykryciem ok.40-50 minut, do czasu aż wołowina i warzywa stały się miękkie.
Podałam z kaszą jęczmienną. Każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *