Galaretka porzeczkowa

galaretka porzeczkowa

Tak się składa, że po nastawieniu nalewki ukraińskiej zostało mi trochę czerwonych porzeczek. Przyznam szczerze, że nie przepadam za tymi owocami jedzonymi na surowo, dlatego też wpadłam na pomysł żeby zrobić z nich konfiturę. Tylko, że nie za bardzo przypadły mi do gustu rozgotowane skórki i pestki, więc przetarłam całość przez sitko. I powstała GALARETKA…

GALARETKA PORZECZKOWA

Składniki:
  • 1 kg porzeczek czerwonych
  • 0,5 kg cukru brązowego (mniej lub więcej do smaku)
Porzeczki dokładnie umyłam i obrałam z gałązek. Lekko przesuszyłam. Wsypałam do garnka i dodałam cukier. Postawiłam na palniku i podgrzewałam na średnim ogniu do momentu aż cukier całkowicie się rozpuścił. Wtedy zmniejszyłam płomień. Oczywiście co jakiś czas trzeba zamieszać.  Kiedy porzeczki odparowały i zgęstniały przetarłam całość przez sitko, bardzo dokładnie. Mus znowu postawiłam na ogniu i jeszcze trochę odparowałam. Gorącą galaretkę przelałam do słoiczków i po ostygnięciu zapasteryzowałam przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 125 st. C.

 

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *