Ekstrakty cytrusowe (pomarańczowy i cytrynowy)

ekstrakty cytrusoweCo roku, gdy kupuję ekologiczne cytrusy, niepryskane i niewoskowane, przygotowuję z ich skórek ekstrakty do ciast. Są bardzo proste w wykonaniu i sprawdzają się równie dobrze jak te sklepowe. No i są dużo tańsze ;) Także, zamiast wyrzucać skórki do śmieci, zróbcie sobie taki aromatyczny płyn.

Ekstrakty cytrusowe

Składniki:
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • po 100 ml wódki (bezzapachowej)
Owoce dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzątkiem. Obrałam ze skórki, omijając białe albedo. Użyłam w tym celu zestera, ale równei dobrze można je obrać nożem, usunąć albedo i pokroić na cienkie paseczki lub w kosteczkę.
Skórkę wrzuciłam do buteleczek i zalałam alkoholem. Wstawiłam je do szafki i od czasu do czasu nimi wstrząsam. Powinny byc gotowe po około miesiącu.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Ekstrakty cytrusowe (pomarańczowy i cytrynowy)

  1. 6 lutego 2016 - 14:52

    Kolejny dowód na to, że proste metody są najlepsze : ) Jestem ciekawa, czy do takiego ekstraktu można użyć innych składników, np. laskę wanilii lub migdały. Niemniej, wersję cytrusową z pewnością wypróbuję (podobnie jak puder pomarańczowy), wielkie dzięki za te konkretne pomysły na wykorzystanie skórek po owocach, pozdrawiam!

    • 6 lutego 2016 - 19:20

      Dokładnie, można zrobić ektrakt z wanilii i migdałów (przepis jest na blogu). Przygotowuję takie od lat :) Pozdrawiam

  2. 7 lutego 2016 - 20:35

    Kiedy wiadomo, że cytrus jest ekologiczny?

    • 7 lutego 2016 - 20:47

      No cóż, powinien być z pewnego źródła i mieć certyfikat. Inaczej nie ma pewności.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *