Ekstrakt migdałowy domowy

O ekstrakcie migdałowym pisałam już dawno. W końcu udało mi się go przetestować i jestem zadowolona z efektu. Do jego wykonania, oprócz migdałów, użyłam pestek z moreli oraz brzoskwiń. Jeszcze w wakacje znalazłam gdzieś przepis na domowe amaretto i pomyślałam, że w podobny sposób można wykonać ekstrakt. Pestki trzeba było rozłupać i wydobyć „nasionko”. Okazało się, że mają one niesamowicie migdałowy zapach. Sam ekstrakt nie ma tak mocnego zapachu jak kupny, jednak, jak dla mnie pachnie bardziej naturalnie. Wczoraj użyłam go do zaaromatyzowania marcepanu.

Domowy ekstrakt migdałowy

Składniki:
  • pół szklanki wyłuskanych pestek z moreli lub brzoskwiń
  • pół szklanki migdałów
  • 500 ml wódki
Pestki z moreli oraz migdały posiekałam dość grubo. Wsypałam je do butelki. Zalałam alkoholem. Wstawiłam do szafki. Przez pierszy miesiąc co jakiś czas potrząsałam butelką. W ekstrakcie wytrącił się osad, który jednak w niczym nie przeszkadza. Należy go dodawać więcej niż kupionego w sklepie.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Ekstrakt migdałowy domowy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *