Eklerki SERCA z nadzieniem budyniowym i musem porzeczkowym

Eklerki serca

Kolejna propozycja na Walentynki jest nieco bardziej pracochłonna, niż poprzednia. Myślę, że serduszka z ciasta parzonego nadziane pysznym kremem budyniowym i musem porzeczkowym, będą smakować każdemu i warto się trochę pomęczyć :) Mus porzeczkowy możecie zastąpić dowolnym dżemem, najlepiej lekko kwaśnym.

Eklerki SERCA z nadzieniem budyniowym i musem porzeczkowym

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka M
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła miękkiego
Dodatkowo:
  • mus z czerwonych porzeczek lub dowolny dżem lub konfitura
  • cukier puder do posypania
Najpierw zrobiłam krem. Jedną szklankę mleka wlałam do garnka, wsypałam do niego cukier. Drugą szklankę mleka dobrze wymieszałam z mąkami, żółtkami oraz pastą waniliową. Mleko w garnku zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i wlałam do niego mieszankę. Mieszając rózgą ugotowałam gęsty budyń. Przełożyłam go do dwóch głebokich talerzy i szczelnie przykryłam folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Zostawiłam do wystygnięcia.
W tym czasie zrobiłam ciasto. Do garnka wlałam wodę oraz mleko i dodałam masło i cukier. Zagotowałam i poczekałam aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Wsypałam mąkę i dokłądnie mieszałam łyżką, aż powstało szkliste ciasto całkowicie odchodzące od ścianek garnka. Zostawiłam do wystygnięcia.
Budyń wystygł, więc przystąpiłam do robienia kremu. Miękkie masło utarłam mikserem do puszystości. Do masła dodawałam w czterech turach budyń, ciągle ucierając. Gotowy krem przykryłam folią i scgowałam do lodówki. Na około 1,5 godziny.
Piekarnik nastawiłam na 220 st. C, góra-dół.
Dokończyłam ciasto. Do wystygniętej masy wbiłam jajka i ucierałam do powstania gęstego, jednolitego ciasta. Przełożyłam je do dużego rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką. Na blachę wyłożoną matą teflonową wyciskałam ciasto formując serca.
Piekłam przez 10 minut. Zmniejszyłam temperaturę do 190 i piekłam jeszcze 20 minut. Studziłam na kratce. Poprzekrawałam w poprzek.
Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z tą samą końcówką, przez którą wyciskałam ciasto. Na spodnią część wyciskałam krem.
Do drugiego rękawa nałożyłam mus porzeczkowy. Odcięłam końcówkę i wyciskałam mus na krem, tworząc zygzaki. Przykryłam drugą połówką ciastka.

 

Smacznego życzy Marzena :)

eklerki serduszka

eklerki

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *