Dyniowe magdalenki

Dynia jest fantastycznym dodatkiem do ciasta. Nie zdominuje jego smaku, za to nada pięknego koloru. Jestem zachwyconą intensywną barwą odmiany hokkaido. Na razie nie kupowałam innych.

Niedawno sprawiłam sobie prezent w postaci czerwonej foremki do magdalenek. Trzeba było ją wypróbować, a że dynia ostatnio u mnie na tapecie, powstały dyniowe ciasteczka muszelki. Wyszły bardzo delikatne i mięciutkie, czyli dokładnie takie jakie być powinny.

Dyniowe magdalenki

Składniki: (na 24 sztuki)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanka cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki roztopionego masła przestudzonego
Jajka wbiłam do miski, wsypałam cukier. Umieściłam ją nad rondelkiem z gotującą się wodą. Ubijałam jajka z cukrem na parze tak długo, dopóki nie powstała jasna, gęsta masa (ok. 10 minut).
Zdjęłam z rondelka, dodałam cynamon oraz puree z dyni. Wymieszałam trzepaczką. Wlałam masło, przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszałam, również trzepaczką. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego, umieściłam w lodówce. Schłodziłam przez 1 godzinę (należy schłodzić minimum 30 minut).
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 175 st. C. Foremkę do magdalenek nasmarowałam masłem. Wgłębienia wypełniłam ciastem zostawiając nieco wolnej przestrzeni, gdyż ciastka trochę urosną.
Piekłam przez ok. 15 minut. Sprawdziłam patyczkiem.
Po upieczeniu zostawiłam w foremce ok. 10 minut, a następnie przeniosłam na talerz do ostudzenia.

Smacznego życzy Marzena :)

Sposób na dynię 2015

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *