Dyniowe cynamonowe bułeczki (pumpkin cinnamon rolls)

pumpkin cinnamon rolls

Straszne ostatnio korki. Właściwie, każdy autobus przyjeżdża spóźniony o kilka lub kilkanaście minut. Dziś rano idąc na przystanek, zobaczyłam mój autobus odjeżdżający 5 minut przed czasem. Kiedy zrezygnowana dotarłam na miejsce, Pan ze sklepiku z kwiatami poinformował mnie, że mój autobus już odjechał, ale słyszał jak ludzie, którzy do niego wsiadali narzekali, że jest spóźniony. Pięć minut później przyjechał następny. Okazało się, że tamten przyjechał 25 minut po czasie! Ach, jak ja kocham MPK :)

Uwielbiam bułeczki cynamonowe. Kiedy odwiedzamy z siostrą Ikea, zawsze kupujemy po jednej. Taka nasza mała słabość. Miałam upiec je już dawno, ale nie miałam pomysłu jak zrobić cynamonowe nadzienie. No i mnie olśniło, kiedy niedawno znalazłam w szafce cukier muscovado. I jeszcze do ciasta dodałam puree z dyni. Kolorek wyszedł cudny, taki złocisty…

Dyniowe cynamonowe bułeczki (pumpkin cinnamon rolls)

Składniki: (ok. 12 bułeczek)
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500 i 650 pół na pół)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka (9 g) suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła roztopionego
  • 4 łyżki puree z dynii
Nadzienie:
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru jasnego muscovado
  • 2 łyżeczki cynamonu
Mleko wlałam do rondelka, lekko podgrzałam. Wsypałam do niego drożdże oraz łyżeczkę cukru, odstawiłam.
Do dużej miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, jajko, puree z dyni, wlałam mleko z drożdżami i cukrem. Całość wymieszałam łyżką, pod koniec dodałam masło. Następnie wyrobiłam ręką, w misce. Ciasto było dość wilgotne i lepiło się do rąk. Uformowałam w kulę i umieściłam w misce do wyrośnięcia (najlepiec zakryć folią spożywczą). Po ok. 1,5 godziny ciasto podwoiło objętość.
Przygotowałam nadzienie. Miękkie masło wymieszałam łyżką z cukrem muscovado oraz cynamonem.
Foremkę wyłożyłam folią telonową.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowałam na prostokąt, na gubość ok. 1 cm. Wyłożyłam nadzienie, dokładnie rozsmarowałam, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni (do sklejenia) na dłuższym boku. Ciasto zwinęłam w rulon, zakleiłam. Ostrym nożem pokroiłam na 12 bułeczek. Położyłam je na blasze, zostawiając ok. 2 cm odstępu (jeśli chcemy aby się nie poslejały należy zrobić większe odstępy). Przykryłam ściereczką, zostawiłam do wyrośniecia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 185 st. C.
Blachę z wyrośnietymi bułeczkami wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 25 minut. Wystudziłam na kratce. Najlepsze są na ciepło.
Bułeczki można polukrować (ja dostałam zakaz lukrowania :)) lub posmarować serkiem kremowym zmieszanym z cukrem pudrem.

Smacznego życzy Marzena :)

pumpkin cinnamon rolls

pumpkin cinnamon rolls

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *