Dyniowe ciasteczka z czekoladą

 

Te ciastka powstały „przy okazji”. Rozmroziłam puree, po to, aby przygotować drożdżowe bułeczki i trochę go zostało. Do ciasta dodałam nieco mąki kukurydzianej, gdyż chciałam aby ciasto było delikatniejsze. Wyszły zupełnie inne niż się spodziewałam, raczej mięciutkie, a nie kruche. Absolutnie przepyszne, proste i szybkie. Kilka z nich schowałam na później, po dwóch dniach były równie smaczne. Jak tylko zrobię puree, na pewno znów je upiekę.

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Składniki:
  • 75 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek czekoladowych groszków (lub posiekanej czekolady)
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 st. C. Blachę wyłożyłam folią teflonową.
W misce wymieszałam obie mąki, z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Odstawiłam.
Miękkie masło utarłam z cukrem. Ciągle ucierając dodałam jajko, a następnie puree z dyni. Następnie przesiałam suche składniki i ucierałam do połączenia. Wsypałam czekoladowe groszki, wymieszałam szpatułką, równomiernie.
Ciastka układałam na blasze używając do tego celu łyżki, którą maczałam w wodzie. Lekko je rozpłaszczałam. Odstępy nie muszą być szczególnie duże, bo ciastka rosną tylko trochę. Blachę umieściłam w piekarniku, piekłam przez 15 minut. Cisteczka przełożyłam na kratkę, do wystudzenia.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *