Dyniowe Cake Pops w roli Jacka z MIASTECZKA HALLOWEEN

Miasteczko Halloween to właściwie film opowiadający o Bożym Narodzeniu, oryginalny tytuł brzmi, bowiem Koszmar przed Świętami. Do owego koszmaru doprowadza Jack Dyniowa Głowa, chcąc zorganizować radosną Gwiazdkę zamiast strasznego Halloween. Jednak okazuje się, że nie jest w stanie zastąpić Świętego Mikołaja i, o mały włos, nie doprowadza do katastrofy.

Uwielbiam tą bajkę. Jej autorem jest jeden z moich ulubionych reżyserów – Tim Burton. Co roku oglądam ją właśnie na święta, ale tym razem podeszłam do niej jako do pozycji halloweenowej. Chyba każdemu z tą okazją kojarzą się dynie, naturalnym więc pomysłem było przygotowanie dyniowych ciasteczek na patykach w kształcie głowy Jacka :) Do ich upieczenia użyłam specjalnej foremki do Cake Pops, ale spokojnie można je wykonać w tradycyjny sposób, czyli upiec ciasto w foremce, pokruszyć, wymieszać z dżemem, np. pomarańczowym i ulepić kulki.

Dyniowe Cake Pops

Składniki: (na 20 ciastek pieczonych w foremce do cake pops)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki puree z dynii
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 2 tabliczki białek czekolady
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
Piekarnik rozgrzałam do temperatyry 180 st. C.
Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
Masło utarłam z cukrem na jasną puszystą masę, dodałam jako wciąż ucierając. Następnie dodałam puree z dyni, zmiksowałam.  Do masy przesiałam suche składniki i wlałam mleko. Wymieszałam wszystko szpatułką.
Ciasto nałożyłam do foremki, wypełniając zagłębienia do samej góry. Przykryłam drugą częścią formy. Wstawiłam do piekarnika. Piekłam 20 minut. Wystudziłam w formie.
Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W rondelku zagotowałam wodę. Czekoladę posiekałam, wsypałam do metalowej miski, którą umieściłam na rondelku (dno miski nie może dotykać wody). Mieszałam do rozpuszczenia.
Każdy patyczek zanurzałam w czekoladzie na ok. 1 cm, a następnie wbijałam w ciastko. Tak przygotowane lizaki, umieściłam na ok. 15 minut w zamrażalniku. Czekoladę zostawiłam na rondelku z gorącą wodą, aby nie zastygła.
Zmrożone ciastka zanurzałam w białej czekoladzie. Wbijałam je kawałek styropianu, wszystkie powinny być w pozycji pionowej. Włożyłam do lodówki aby czekolada zastygła. W międzyciasie rozpuściłam gorzką czekoladę. Przelałam ją do woreczka cukierniczego, odcięłam sam koniec, tak aby uzyskać niewielki otwór (ok. 1 mm). Wyjęłam ciastka z lodówki, na każdym narysowałam twarz Jacka. Z powrotem wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Gotowe!

Smacznego życzy Marzena i Jack Dyniowa Głowa :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *