Dyniowe babeczki z kremem cynamonowo-klonowym

Tak, tak. Już wiecie, że jestem chora. Jesienna aura mnie zmogła. Zresztą nie tylko mnie. Dziś ciągle gdzieś trafiam na zdjęcia waszych leków :) Nie jestem sama. To przez te wahania temperatur. Trzeba by się jakoś uodpornić. Nie wiem jak Wy, ale ja strasznie nie lubię brać tych wszystkich witamin. Nigdy o tym nie pamiętam, kupuję co mi lekarz zaleci, a potem to wszystko leży. Ale, spokojnie, teraz wszysko biorę jak w zegarku, do czasu aż wydrowieję :)

Te babeczki to mój kolejny eksperyment z dynią, a raczej, tym razem z dyniowym puree. Bardzo udany, przyznam nieskromnie ;) Ciasto jest delikatne i lekkie, a jednocześnie wilgotne. Krem z dodatkiem cynamonu i syropu klonowego jest idealnym dopełnieniem. Zdjęcia, tym razem robiła moja siostra, dlatego są wyjątkowo smakowite :)

Dyniowe babeczki z kremem cynamonowo-klonowym

Składniki: (na 12 babeczek)
Ciasto:
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki cukru Muscovado jasnego
  • 2 jajka M
  • 2/3 szklanki puree z dyni (ok. 250 g surowej dyni, upieczonej i zblendowanej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
Piekarnik ustawiłam na 180 st. C. Formę na muffiny wyłożyłam 12 papilotkami.
Do miski włożyłam masło, dodałam oba cukry i zmiksowałam na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodałam kolejno jajka, a następnie puree z dyni.
W drugiej misce zmieszałam mąkę, proszek do pieczenie, sodę oraz cynamon.
Przesypałam suche składniki do masy maślano-dyniowej, wlałam mleko i wymieszałam szpatułką.
Ciasto rozłożyłam pomiędzy papilotki, wypełniając je do 2/3 wysokości (moje papilotki są dość wysokie, jeśli Wasze są niższe może Wam wyjść więcej babeczek).
Formę włożyłam do piekarnika, piekłam przez 22 minuty, do czasu aż patyczek wetknięty w środek babeczki nie wyszedł całkiem suchy.
Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam na kratce.
Teraz krem. W misie miksera umieściłam serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Ubijałam tak długo aż powstał gęsty krem. Dodałam cynamon, a także syrop klonowy. Ubiłam krótko, tylko do połączenia.
Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego zakończonego dużą okrągłą końcówką. Ozdobiłam babeczki.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 4.8

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Dyniowe babeczki z kremem cynamonowo-klonowym

  1. 30 września 2015 - 16:20

    Zakochałam się w tych babeczkach, będę piec :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *