Drożdżowe ciastka z jeżynami

ciastka z jeżynami

Dzisiaj 1 września. Niby szkołę skończyłam dawno temu, ale jakoś ta data na mnie działa. Kończą się wakacje i zaczyna czas wytężonej pracy. Przez ostatnie dwa miesiące wcale nie leniuchowałam. Oczywiście byłam na urlopie, trochę odpoczęłam, ale też trochę obmyślałam nowości jakie bym chciała wprowadzić na blogu. Nie wiem czy uda mi się to już we wrześniu, ale przynajmniej mam już jakiś plan działania. Czuję przypływ energii!

Zawsze chciałam upiec ciastka z ciasta drożdżowego. Takie niewielkie rogaliki albo mini bułeczki. A tymczasem upiekłam ciastka, które są przepyszne. Przypominają trochę obwarzanki, ale są od nich bardziej miękkie. Wyglądają po prostu uroczo. Są słodziutkie i wcale nie trzeba ich lukrować, chociaż dzięki temu wyglądają jeszcze ładniej. 

Drożdżowe ciastka z jeżynami

Składniki: (na 30 ciastek)

Zaczyn:

100 ml ciepłego mleka

20 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:

450 g mąki pszennej

2 jajka

skórka starta z pomarańczy

45 g cukru drobnego

szczypta soli

50 g stopionego masła

Dodatkowo:

30 jeżyn

2-3 łyżki mleka

Lukier:

3 łyżki cukru pudru

1  łyżeczka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE

Najpierw przygotowałam zaczyn. Do ciepłego mleka skruszyłam drożdże, a następnie je rozpuściłam. Wsypałam cukier i mąkę, zamieszałam. Przykryłam ściereczką, postawiłam w ciepłym miejscu i zostawiłam do wyrośnięcia (na ok. 20-30 minut).

Do dużej miski przesiałam mąkę, wsypałam cukier, dodałam skórkę pomarańczową, jajka i sól. Przełożyłam też cały wyrośnięty zaczyn i wymieszałam. Wlałam stopione masło. Zarobiłam ręką, a następnie przełożyłam na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiałam przez kilka minut. Ciasto stało się gładkie i sprężyste, nie kleiło się do rąk. Przełożyłam je z powrotem do miski, przykryłam i zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (na ok. półtorej godziny).

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 185 st. C.

Wyrośnięte ciasto szybko zagniotłam. Podzieliłam je na 30 części. Z każdej z nich uformowałam wałek o średnicy ok. 1-1,5 cm i długości ok. 20 cm.

ciastka z jeżynami

Następnie zaplatałam je tworząc kwiatek. Owijałam jego końce wokół siebie.

ciastka z jeżynami

ciastka z jeżynami

Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią teflonową, przykryłam i zostawiłam do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

W środkach wyrośniętych ciastek zrobiłam wgłębienia, użyłam trzonka drewnianej pałki.

ciastka z jeżynami

We wgłębienia włożyłam jeżyny. Ważne aby umieścić je głęboko, bo w czasie pieczenia mogą „uciec”. Ciastka posmarowałam mlekiem.

ciastka z jeżynami

Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez ok. 15 minut. Studziłam na kratce.

Przygotowałam lukier. Cukier puder wymieszałam z wodą (w razie potrzeby możecie dodać więcej wody lub cukru pudru). Powstał średnio gęsty lukier. Polałam nim część ciastek.

Smacznego życzy Marzena :)

ciastka z jeżynami

ciastka z jeżynami


  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

7 comments on “Drożdżowe ciastka z jeżynami

  1. 1 września 2016 - 17:38

    Marzenko, smakowicie wyglądają te kwiatowe ciasteczka :). Z niecierpliwością czekam na blogowe nowości :).

    • 2 września 2016 - 08:38

      Dziękuję Anetko :) Mam nadzieję, że uda mi się w końcu ruszyć z pewnymi pomysłami. Pozdrawiam :)

  2. 2 września 2016 - 15:13

    :-)

  3. 2 września 2016 - 15:14

    Miał być uśmiech, więc dosyłam, bo coś się nie do końca udał ten powyżej :).

  4. 26 października 2016 - 13:30

    wygląda mega!

  5. 14 listopada 2016 - 15:39

    Wyglądają wspaniale :D

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *