Drożdżowe bułki z brzoskwiniami i serkiem

bułki z brzoskwiniami

Pracowity weekend za mną. Zaczęło się od pakowania do słoików ogórków. Kiszone, oczywiście. 30 kg. Dużo i niedużo. Dużo roboty, wiadomo, ale później znikną tak szybko, że się nawet nie spostrzeżemy. Wyszły 64 słoiki. Takie duże wecki. Na więcej nie ma już miejsca w spiżarni. Nie wyobrażam sobie, aby nie kisić ogórków. Ciekawe jak u Was wyglądają letnie przetwory. Robicie?

W międzyczasie dojrzały jeżyny, więc niebawem pojawią się przepisy z nimi w roli głównej. Jednak dzisiaj kolejny brzoskwiniowy smakołyk. Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe z delikatnym serkiem, przykrytym plasterkami brzoskwini. Dodatkowo ozdobione lukrem, prezentują się jak sklepowe. Chociaż smakują dużo lepiej.

Takie bułki z brzoskwiniami idealnie nadają się na piknik, chociaż ja sama zabrałam jedną do pracy, na drugie śniadanie.

Drożdżowe bułki z brzoskwiniami i serkiem

Składniki: (na 12 bułek)
Zaczyn:
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 650
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 5 łyżek cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka pasty waniliowej (lub ekstraktu)
  • 75 g roztopionego masła
Dodatkowo:
  • 2-3 brzoskwinie
  • 180 g serka kremowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
Do posmarowania:
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
Lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
Najpierw przygotowałam zaczyn. Mleko lekko podgrzałam. Wrzuciłam do niego pokruszone drożdże, rozpuściłam je rozcierając palcami. Dodałam cukier i mąkę. Zamieszałam. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
W dużej misce umieściłam wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem masła. Mąkę przesiałam. Dodałam wyrośnięty zaczyn. Wymieszałam najpierw szpatułką, a potem ręką. Wlałam przestudzone masło. Wyrabiałam ciasto ręką, aż stało się gładkie (około 5 minut). Miskę wysypałam mąką, włożyłam do niej ciasto, przykryłam. Odstawiłam w ciepłe miejsca do wyrośnięcia (podwojenia objętości), na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyłam pięścią, aby je odgazować. Wyłożyłam na podsypaną mąką stolnicę. Uformowałam wałek. Podzieliłam go na 12 części.
Z każdej uformowałam kulkę. Ułożyłam je na blaszkach wyłożonych matą teflonową. Zachowałam odstępy, bo bułki urosną. Na zdjęciu powyżej widać, że bułki się połączyły, ale taki właśnie miałam pomysł. Jeśli wolicie osobne bułki dajcie im więcej miejsca.
bułki z brzoskwiniami
Przykryłam ściereczką i zostawiłam do ponownego wyrośnięcia, na ok. 15-20 minut. Piekarnik nagrzałam do temp. 185 st. C.
W międzyczasie przygotowałam nadzienie. Brzoskwinie pokroiłam w plasterki. Serek utarłam razem z cukrem i żółtkiem.
Przyszła pora na zagłębienia w bułkach. Użyłam w tym celu szklanki maczanej w mące. Na środku każdej kulki wycisnęłam dołek.
Ważne żeby to zrobić tuż przed pieczeniem. Jeśli zostawicie bułki z dołkiem i nadzieniem i pozwolicie im sobie rosnąć, to najprawdopodobniej urośnie też ciasto we wgłębieniu. W czasie pieczenia nadzienie może „uciec” z miejsca, w którym powinno się znajdować.
bułki z brzoskwiniami
We wgłębieniach umieściłam po łyżeczce przygotowanego wcześniej nadzienia z serka. Następnie przykryłam je 3 plasterkami brzoskwini.
bułki z brzoskwiniami
bułki z brzoskwiniami
Białko z mlekiem roztrzepałam widelcem. Posmarowałam nim bułki.
Wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez ok. 25 minut. Bułeczki nabrały złocistobrązowej barwy. Studziłam na kratce.
Przygotowałam lukier. Cukier puder roztarłam z wodą grzbietem łyżki. Polałam ni wystudzone bułki z brzoskwiniami.

Smacznego życzy Marzena :)

bułki z brzoskwiniami

bułki z brzoskwiniami

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

2 comments on “Drożdżowe bułki z brzoskwiniami i serkiem

  1. 8 sierpnia 2016 - 20:33

    zjadłabym takie….

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *