Domowy marcepan

Ciekawa jestem czy robicie domowy marcepan? Jego wykonanie jest bardzo proste. Kiedy pierwszy raz go przygotwywałam, znalazłam w internecie kilka kompletnie różnych przepisów. Jeden zawierał surowe białka, inny wymagał ugotowanie syropu cukrowego, a jeszcze inny składał się właściwie wyłącznie z migdałów oraz cukru pudru. Mój przepis jest ich połączeniem i bardzo mi smakuje. A ja wprost uwielbiam marcepan :) Warto go przygotować przed świętami, bo przyda się np. do przełożenia piernika staropolskiego, do nadziania pierniczków albo czekoladek.

Domowy marcepan

Składniki:
  • 200g migdałów (najlepiej bez skórki, mogą być też płatki)
  • 200 g cukru pudru
  • 30 ml likieru Amaretto lub syropu o smaku Amaretto
  • 1 łyżka złocistego syropu
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego domowego (lub 1/2 łyżeczki kupnego)
Ponieważ kupiłam migdały w skórce, musiałam je najpierw obrać. Zalałam je wrzątkiem, po 10 minutach wodę wylałam a migdały obrałam.
Do malaksera wsypałam obrane migdały. Blendowałam je do czasu aż zmieniły się w mąkę i dało się je zagniatać. Następnie dodałam pozostałe składniki. Blendowałam je do czasu aż cała masa zbiła się w kulę. Uformowałam wałek, który zawinęłam w papier do pieczenia. Schłodziłam w lodówce.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Domowy marcepan

  1. 8 grudnia 2015 - 19:56

    Świetny pomysł. I taki szybki :-)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *