,

Domowa granola

domowa gramola

U mnie w domu właśnie kończy się sezon: zjedz to bo się zmarnuje. Choćbyśmy nie wiem jak planowały to i tak się zawsze przesadzimy z ilością jedzenia. Zwłaszcza ciast. A najlepsze jest to, że pomimo iż same pieczemy ok. 5 ciast to goście też przychodzą z własnym. Szaleństwo jakieś ;)

Skoro już obżarstwo tłustymi kiełbasami i mięsami mamy za sobą, to dzisiaj proponuję Wam domową granolę. Jest pyszna i chrupiąca. Idealna do mleka czy jogurtu. A także do wyjadania prosto z słoika (ciągle znikają migdały ;)) Uwielbiam ją głównie za to, że wiem dokładnie z czego się składa, nie ma tu tony cukru, ani oleju palmowego, ani innych niepożądanych składników. A samo jej przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie. Robiłam różne wersje, ale zgodnie z siostrą stwierdziłyśmy, że ta jest najlepsza.

Domowa granola

Składniki:
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 i 1/2 małego jabłka lub 1 duże
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek z dyni
  • 1 szklanka całych migdałów ze skórką
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
Piekarnik ustawiłam na 175 st. C.
Jabłko obrałam ze skórki, wyjęłam gniazdo nasienne, a miąższ starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystkie suche składniki, z wyjątkiem żurawiny, Wsypałam do miski i wymieszałam. Dodałam jabłko, wlałam olej i miód. Dokładnie wymieszałam. Całość przełożyłam na blaszkę do pieczenia i rozłożyłam równomiernie. Wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez ok. 40 minut. Co jakiś czas mieszałam, aby równomiernie się przyrumieniła (3 razy wystarczy).
domowa granola
Gotowa granola powinna być złocista, może się lekko kleić, ale po ostygnięciu zrobi się sypka.
Po wystudzeniu dodałam żurawinę i dokładnie wymieszałam. Przesypałam do dużego słoika i szczelnie zamknęłam.
domowa granola

Smacznego życzy Marzena :)

domowa granola

domowa granola

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *