Czekoladowo-miętowe lody na patyku

lody na patyku

Fantastyczne mamy w tym roku maj. Właśnie zaczyna się kolejny długi weekend. Co prawda nie zrobiłam żadnych planów i mam zwyczajnie zamiar odpocząć. Choć znając siebie, może być ciężko ;) Może uda mi się przygotować dla Was jakiś nowy tutorial. Chcielibyście? 

Lody na patyku to jedna z tych rzeczy, których latem nigdy nie mamy dość. Zawsze staram się mieć ich zapas w zamrażarce. O ubiegłego roku robię je sama. Takie domowe lody są zdrowe, pyszne i dają dużo satysfakcji. Już mam trochę nowych pomysłów i tylko czekam aż pojawią się odpowiednie owoce. A tymczasem mam dla Was lody czekoladowo-miętowe. Mają bardzo przyjemną kremową konsystencję, nie zamarzają na kamień. A to dzięki orzeszkom nerkowca i mleku kokosowemu. To zupełnie inne lody od tych, które zrobiłam do tej pory. Są bardzo orzeźwiające, po prostu przepyszne. Na dodatek wegańskie…

Czekoladowo-miętowe lody na patyku

Składniki: (ok. 11 lodów)
  • 100 g nerkowców
  • 100 g cukru
  • 240 ml wody
  • 5 g listków świeżej mięty (ok. 2 gałązki)
  • 60 g kakao
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • ewentualnie kilka kropli ekstraktu miętowego
Nerkowce umieściłam w misce zalałam wrzątkiem tak aby poziom wody przykrywał orzechy. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 1 godzinę.
Do rondelka wlałam 240 ml wody, wsypałam cukier. Postawiłam na palniku i podgrzewałam, mieszając, aż cały cukier się rozpuścił a syrop zagotował. Zdjęłam z ognia wrzuciłam do środka liście mięty, przykryłam i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie odcedziłam liście i odcisnęłam na sicie. Przestudziłam syrop.
Nerkowce odsączyłam, umieściłam w kielichu blendera. Rozdrobniłam orzechy. Następnie blendowałam wlewając syrop miętowy. Dodałam kakao i mleko kokosowe. Blendowałam jeszcze przez 3-4 minuty. Masa nieco zgęstniała.
Napełniłam foremki do lodów, powtykałam patyczki. Mroziłam przez 12 godzin.

Smacznego życzy Marzena :)

lody na patyku

lody na patyku

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *