Czekoladowe muffinki z kremem kajmakowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nareszcie weekend! Nie macie pojęcia jak bardzo dłużył mi się ten tydzień. Sama nie wiem dlaczego. Dni takie ponure i zimne, że najchętniej nie wychodziłabym spod kołdry. Cudownie byłoby się zaszyć na tydzień w domu i spędzać dni z książką i gorącą czekoladą w kubku… A do tego koniecznie upiec czekoladowe muffinki z obłędnym kremem kajmakowym, któremu niektórzy nie potrafią się oprzeć…

Muffinki czekoladowe z kremem kajmakowym

Składniki: (na 12 babeczek)
Ciasto:
  • 160 g mąki pszennej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła miękkiego
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g kajmaku z puszki
Ustawiłam piekarnik na 200 st. C, góra-dół.
Mąkę wymieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie przesiałam. Miękkie mało zmiksowałam na puszystą, prawie białą masę. Dodałam cukier i miksowałam tak długo aż się rozpuścił. Dodałam jajka: po jednym, ucierając do całkowitego połączenia z masą maślaną. Wsypałam suche składniki i zmiksowałam do połączenia. Wlałam mleko i ekstrakt i zmiksowałam do uzyskania gładkiej masy.
Foremkę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Podzieliłam ciasto pomiędzy papilotki. Włożyłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam ok. 22 minuty, do suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na kratce.
Przyszła pora na krem i to najprostszy na świecie :) Po prostu zmiksowałam serek z kajmakiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Potem schłodziłam go przez godzinę, a następnie przełożyłam do rękawa cukierniczego. I tu pośpiech nie był wskazany, gdyż przez pomyłkę wzięłam złą końcówkę i nie uzyskałam takiego efektu jaki planowałam, a mianowicie różyczek. Zamiast tego zrobiłam wieżyczki.
Dodatkowo jeszcze posypałam cukrowymi serduszkami, gdyż te babeczki były prezentem urodzinowym.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *